Pediatri

shk182021

Gjysma e foshnjave nuk flenë kurrë gjithë natën

Sipas një studimi të nënshkruar nga Marie-Helene Pennestri (Universiteti McGill) dhe kolegët e saj, prindërit e rinj duhet ta shohin gjumin e të porsalindurit të tyre si konsolidimin progresiv të një procesi dhe jo si një moment të rëndësishëm për t'u arritur në një moshë specifike. Në artikullin e botuar në "Sleep Medicine", studiuesit kanadezë, pasi monitoruan 44 të porsalindur për dy javë, arritën në përfundimin se modelet e gjumit ndryshojnë shumë, jo vetëm nga njëri fëmijë te tjetri, por edhe nga nata në natë tek i njëjti fëmijë dhe se gjysma e pjesëmarrësve nuk fjetën kurrë për 8 orë rresht.

Për të arritur në këto përfundime, autorët u kërkuan nënave të mbanin një ditar mbi gjumin e foshnjave të tyre gjashtë muajshe për dy javë, duke zbuluar se, mesatarisht, pjesëmarrësit flinin 6 orë rresht për rreth 5 net në dy javë dhe 8 orë rresht për 3 net në të njëjtën periudhë. Gjysma e fëmijëve, megjithatë, nuk fjetën kurrë 8 orë rresht. "Megjithëse hulumtimet e mëparshme kanë treguar se fëmijët fillojnë të flenë gjatë gjithë natës në faza të ndryshme të zhvillimit, pak dihet për modelet individuale të gjumit natë pas nate, shpjegon Pennestri, profesor i asociuar në Departamentin e Psikologjisë në McGill, i cili së bashku me kolegët e tij zbuloi se disa praktika prindërimi lidhen drejtpërdrejt me ndryshueshmërinë e pushimit gjatë natës. Për shembull, ushqyerja me gji dhe gjumi bashkë me fëmijën, apo mbajtja e foshnjës për të fjetur pranë nënës, ishin të lidhura me një ndryshueshmëri më të madhe në modelet e gjumit nga nata në natë.

"Lidhjen e vërejtur edhe në studime të tjera, mund ta shpjegojë fakti që nënat që ushqejnë me gji dhe flenë me të porsalindurin, kanë më shumë të ngjarë të vëzhgojnë zgjime gjatë natës, edhe nëse nuk janë domosdoshmërisht problematike ose shqetësuese", shkruajnë autorët, duke nënvizuar se një gjumë i rastit natën nuk tregon domosdoshmërisht një konsolidim të ardhshëm në këtë kuptim. "Është e rëndësishme të kuptojmë perceptimet dhe pritshmëritë e prindërve në lidhje me gjumin e foshnjës së porsalindur, duke shpresuar të kuptojmë në hulumtimet e ardhshme se çfarë do të thotë me të vërtetë koncepti i gjumit gjatë natës", përfundon studiuesja.

 

Sleep Medicine 2020. Doi: 10.1016/j.sleep.2020.10.005
http://doi.org/10.1016/j.sleep.2020.10.005


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>