Pediatri

mar42021

Fëmijët disleksikë kanë reagim emotiv më të fortë se të tjerët

Fëmijët me disleksi kanë reagim më të madh emocional sesa jo disleksikët, sipas një studimi të nënshkruar nga studiuesit e Qendrës për Disleksinë në Universitetin e Kalifornisë San Francisco (UCSF) dhe botuar në "Cortex". "Duke parë video shumë emocionuese, fëmijët disleksikë kanë shfaqur përgjigje më të forta fiziologjike dhe të sjelljes sesa grupi i kontrollit pa disleksi. Ky reagim më i madh emocional është i ndërlidhur ngushtësisht me rrjetin salient të trurit, një sistem i përbërë kryesisht nga insula anteriore (AI) dhe nga korteksi cingulat anterior dorsal (dAcc) që mbështet gjenerimin e emocioneve dhe vetëndërgjegjësimin", shkruajnë autorët, koordinuar nga Virginia Sturm (Fondacioni Francez i Alzheimerit John Douglas).

Studimi përfshiu 32 fëmijë 8-12 vjeç me disleksi fonologjike klasike dhe 22 bashkëmoshatarë pa disleksi, të gjithë të pajisur me sensorë për të monitoruar frymëmarrjen, përçueshmërinë e lëkurës dhe rrahjet e zemrës. Shprehjet e fytyrës së fëmijëve u regjistruan ndërsa shikonin filma të shkurtër të krijuar për të shkaktuar emocione pozitive dhe negative, si dëfrim dhe neveri; për shembull, një fëmijë që qesh dhe një grua që i vjen për të vjellë. Rezultatet flasin vetë: gjatë shikimit, disleksikët tregojnë emocionalitet më intensiv dhe reaktivitet më të madh fiziologjik sesa grupi i kontrollit. Por kjo nuk është e gjitha: skanimet funksionale MRI të aktivitetit të trurit zbulojnë lidhje të ngushtë midis insulës së përparme të djathtë dhe korteksit cingulat anterior të djathtë te disleksikët, strukturat kyçe në rrjetin salient.

"Këto rezultate sugjerojnë që shumë fëmijë me disleksi mund të favorizohen në shoqëri, pasi përgjigjet më intensive emocionale mund të jenë çelësi i marrëdhënieve të suksesshme shoqërore. Sidoqoftë, një reagim dhe ndjeshmëri më e madhe emocionale mund të jetë gjithashtu faktor rreziku për ankthin dhe depresionin, pasi këta fëmijë mund t'i perceptojnë sinjalet emocionale ndryshe nga individët neurotipikë. Kjo e fundit, është një arsye më shumë për t'u siguruar që disleksikët të mbrohen siç duhet në shkolla, universitete dhe, si të rritur, në vendin e punës", komentojnë autorët.

 

Cortex 2020. Doi: 10.1016/j.cortex.2020.10.022

http://doi.org/10.1016/j.cortex.2020.10.022


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>