Pediatri

kor192022

Prognoza e rabdomiosarkomës tek adoleshentët dhe të rinjtë është më e keqe sesa te fëmijët

Në një studim të publikuar së fundi në The Lancet Child & Adolescent Health i kryer te pacientët me rabdomiosarkomë konfirmon një prognozë më të mirë te fëmijët sesa tek adoleshentët dhe të rinjtë me të njëjtin trajtim, duke sugjeruar mundësinë e një strategjie terapeutike intensive dhe të personalizuar për dy nëngrupet e fundit.

"Megjithëse e rrallë, rabdomiosarkoma është sarkoma më e zakonshme e indeve të buta te fëmijët dhe adoleshentët", thotë autori kryesor i studimit Andrea Ferrari, nga Instituti Kombëtar i Kancerit në Milano, i cili së bashku me kolegët e tij kanë propozuar rezultatet e një analize vëzhgimi retrospektive bazuar në të dhënat nga European Paediatric Soft Tissue Sarcoma Study Group (EPSSG) 2005, një studim me përzgjedhje rastësore i fazës 3 mbi rabdomiosarkomën e lokalizuar, i kryer në periudhën prill 2006-dhjetor 2016 dhe në ato të protokollit EPSSG MTS 2008, një studim vëzhgues prospektiv me një krah për rabdomiosarkomën metastatike, i cili u  krye në periudhën  qershor 2010-dhjetor 2016 dhe përfshiu gjithsej 108 qendra nga 14 vende.

"Rezultati primar i mbijetesës pa ngjarje u përcaktua si koha nga diagnoza deri në ngjarjen e parë (përparimi i tumorit, përsëritja) ose deri në ndjekjen e fundit. Rezultatet dytësore ishin mbijetesa e përgjithshme, përgjigjja ndaj kimioterapisë dhe toksiciteti", shkruajnë autorët. Rezultatet  pesëvjeçare konfirmojnë mbijetesë më të keqe tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj sesa te fëmijët më të vegjël, me një mbijetesë pa ngjarje prej 52.6% dhe një mbijetesë të përgjithshme respektivisht 57.1% kundrejt 67.8% dhe 77.9%, te fëmijët.

"Nevojitet një qasje multidisiplinare për adoleshentët dhe të rinjtë, e cila duhet të përfshijë ekspertë të sarkomës pediatrike dhe të rritur, patologë, radiologë, kirurgë dhe terapistë rrezatimi", shkruan Monika Sparber-Sauer nga spitali në Shtutgart, Gjermani në një editorial. "Meqenëse rabdomiosarkoma është një sëmundje e rrallë me një numër të vogël pacientësh brenda nëngrupeve molekulare të sapopërcaktuara, nevojitet bashkëpunim ndërkombëtar në provat e ardhshme që synojnë përmirësimin e prognozës së saj", përfundon editorialistja.

 

Lancet Child & Adolescent Health 2022. Doi: 10.1016/S2352-4642(22)00121-3
https://doi.org/10.1016/S2352-4642(22)00121-3

Lancet Child & Adolescent Health 2022. Doi: 10.1016/S2352-4642(22)00132-8
https://doi.org/10.1016/S2352-4642(22)00132-8


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>