Pediatri

sht162022

Diabeti i tipit 2 në moshën pediatrike. Marrëdhënia midis përfitimeve dhe dëmeve ende e papërcaktuar

Në një deklaratë të botuar në JAMA, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese në SHBA (USPSTF) ka pohuar se provat aktuale janë të pamjaftueshme për të vlerësuar balancën e përfitimeve dhe dëmeve të ekzaminimit për diabetin e tipit 2 te fëmijët dhe adoleshentët.

"Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë vlerësuar se 210,000 fëmijë dhe adoleshentë nën moshën 20 vjeç janë prekur nga diabeti në vitin 2018; prej tyre, rreth 23,000 vuanin nga diabeti i tipit 2", thotë bashkëautorja e studimit Carol Mangione nga Universiteti i Kalifornisë, Los Anxhelos. "Të rinjtë me diabet tip 2 kanë një prevalencë më të lartë të sëmundjeve kronike shoqëruese, duke përfshirë: hipertensionin, dislipideminë dhe steatozen hepatike jo alkolike", vijon ekspertja.

Të dhënat tregojnë se incidenca e diabetit të tipit 2 është në rritje, aq sa nga 2002-2003 në 2014-2015, nga 9.0 raste për 100.000 fëmijë dhe adoleshentë ka shkuar në 13.8 raste për 100.000 fëmijë dhe adoleshentë. Për këtë arsye, USPSTF-ja kërkoi një rishikim të provave mbi ekzaminimin për prediabetin dhe diabetin e tipit 2 te njerëzit asimptomatikë nën moshën 18 vjeç.

Studiuesit, të udhëhequr nga Erin LeBlanc nga Kaiser Permanente në SHBA, vlerësuan të dhënat nga tetë studime te kryer te fëmijët dhe adoleshentët në moshë pediatrike. Në fakt, asnjë nga kërkimet e përfshira në rishikim nuk hulumtonte drejtpërdrejt përfitimet ose dëmet e ekzaminimit në këtë popullatë, duke raportuar pak rezultate shëndetësore, me pasaktësi thelbësore themelore dhe ndoshta kohëzgjatje të pamjaftueshme të ndjekjes. Prandaj, USPSTF-ja arriti në përfundimin se për të vlerësuar balancën e përfitimeve dhe dëmeve të ekzaminimit për diabetin e tipit 2 te fëmijët dhe adoleshentët provat janë të pamjaftueshme.

Në një editorial të lidhur, Elvira Isganaitis dhe Lori Laffe, nga Shkolla Mjekësore e Harvardit në Boston, thonë se, në pritje të të dhënave të mëtejshme dhe udhëzimeve përfundimtare, pediatrit dhe mjekët e kujdesit parësor duhet të vazhdojnë të theksojnë rëndësinë e një stili jetese të shëndetshëm për fëmijët dhe familjet e tyre, të mbajnë një qasje vigjilente për të zbuluar simptomat klinike të hiperglicemisë dhe të vazhdojnë të ndjekin rekomandimet e ekzaminimit të bazuara në rrezik për zhvillimin e diabetit të tipit 2 te të rinjtë mbipeshë ose obezë me të paktën një faktor rreziku shtesë.

 

JAMA 2022. Doi: 10.1001/jama.2022.14543
http://doi.org/10.1001/jama.2022.14543

JAMA. 2022. Doi: 10.1001/jama.2022.7957
http://doi.org/10.1001/jama.2022.7957


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>