Diabetologji

Dieta kundër diabetit ka efekt, vetëm nëse humbja e peshës është e qëndrueshme

shk202018

Dieta kundër diabetit ka efekt, vetëm nëse humbja e peshës është e qëndrueshme

Një program për kontrollin e peshës, bazuar kryesisht në dietë dhe në lëvizjen fizike, mund të ndryshojë ecurinë e diabetit të tipit 2, madje edhe pas një periudhe mjaft të gjatë të sëmundjes. “Sipas rezultateve që kemi marrë, mund të themi se...
transparent
Diabetikët, të tregojnë kujdes të veçantë. Janë më të rrezikuarit nga infeksionet

shk72018

Diabetikët, të tregojnë kujdes të veçantë. Janë më të rrezikuarit nga infeksionet

Sipas një studimi të botuar në “Diabetes Care”, diabetikët kanë një rrezik më të lartë për t’u sëmurur apo për të vdekur për shkak të infeksioneve të rënda, shumë më shumë sesa popullsia në përgjithësi...
transparent
Të rejat në fushën e diabetit. Çfarë duhet të dinë mjekët...

jan312018

Të rejat në fushën e diabetit. Çfarë duhet të dinë mjekët...

Terapia e vijës së parë për diabetin e tipit 2 vazhdon të jetë e përbërë nga modifikime të stilit të jetës dhe nga metformina, por kur shkohet në një fazë terapie shtesë për vijën e dytë të trajtimit, standardi i kurës diferencohet dukshëm në bazë të pranisë...
transparent
CGM-ja, mund t’i ndihmojë pacientët me diabet të tipit 1, për të dalluar hipogliceminë

jan242018

CGM-ja, mund t’i ndihmojë pacientët me diabet të tipit 1, për të dalluar hipogliceminë

Pacientët e prekur për një kohë të gjatë nga diabeti i tipit 1, që kanë kaluar episode të rënda hipoglicemie, mund të përfitojnë të paktën pjesërisht nga efektet e monitorimit glicemik të vazhdueshëm në kohë reale, për...
transparent
Kontrolli i rreptë i lipideve, glicemisë dhe tensionit, përmirëson kurimin e diabetit

jan152018

Kontrolli i rreptë i lipideve, glicemisë dhe tensionit, përmirëson kurimin e diabetit

Megjithëse terapia aktuale e diabetit u ofron pacientëve përfitime të mëdha, një ndërhyrje multifaktoriale edhe më intensive, e bazuar në një kontroll të kujdesshëm të glicemisë, tensionit dhe të lipideve, do të ofronte avantazhe të mëtejshme...
transparent
Diabeti i tipit 2. Pse rezultatet klinike nuk i përgjigjen shtimit të terapive?

jan32018

Diabeti i tipit 2. Pse rezultatet klinike nuk i përgjigjen shtimit të terapive?

Studimet me përzgjedhje rastësore të kontrolluara (RCT) kanë treguar qartësisht se arritja dhe ruajtja e një niveli glicemik optimal parandalon ose vonon zhvillimin e patologjive mikrovaskulare dhe makrovaskulare. Pavarësisht se që nga viti 2005, Administrata e Ushqimit dhe e Barnave (FDA) ka aprovu
transparent
Diabeti dhe mbipesha, shkaqet kryesore të kancerit

dhj112017

Diabeti dhe mbipesha, shkaqet kryesore të kancerit

Diabeti dhe indeksi i masës trupore (BMI) më i lartë se 25 kg/m2 janë shkaktarë të 5,6% të rasteve të kancerit në të gjithë botën, në vitin 2012, gjithsej, 792.600 raste. Ky ka qenë përfundimi i një studimi të publikuar në “The Lancet Diabetes & Endocrinology”. Vlerësimet e bëra dalin në përfundimin
transparent
Diabeti 1, një test i ri që mat ashpërsinë dhe riskun e komplikimeve

tet242017

Diabeti 1, një test i ri që mat ashpërsinë dhe riskun e komplikimeve

Një test diagnostikues që mat te pacientët me diabet tip 1 (DM1) vetëm me anë të një marrjeje venoze të gjakut shkallën e sëmundjes, duke parashikuar kështu riskun për komplikime si retinopatia, nefropatia dhe hipertensioni. Testi është vlerësuar nga një grup kërkuesish nga Universiteti Katolik Sacr
transparent
Inhibitorët e SGLT2 nuk e shtojnë riskun për kancer në diabetin tip 2

tet192017

Inhibitorët e SGLT2 nuk e shtojnë riskun për kancer në diabetin tip 2

Studimet e pranishme aktualisht në literaturë nuk kanë treguar në mënyrë domethënëse një risk komplesiv më të madh për kancer në individë me diabet tip 2 të trajtuar me barna inhibitore të kontransportuesit të natriumit dhe glukozës të tipit 2 (SGLT2), sipas një rishikimi të publikuar në Diabetologi
transparent
Diabeti 2, monitorimi i vazhdueshëm i glicemisë efikas me më shumë injeksione në ditë të insulinës

sht72017

Diabeti 2, monitorimi i vazhdueshëm i glicemisë efikas me më shumë injeksione në ditë të insulinës

Te pacientët me diabet të tipit 2 që përdorin më shumë injeksione ditore të insulinës, monitorimi i vazhdueshëm i glicemisë ka dëshmuar një efikasitet domethënës. Në lidhje me temën është publikuar një studim në Annals of Internal Medicine, DIaMonD (Multiple Daily Injections and Continous Glucose Mo
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Programet Orientuese për Provimin e Ricertifikimit
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>