OBSH-ja, kërkon respektim të kohës fiziologjike për lindjet: Operacionet, vetëm në raste rreziku

mar162018

Gjinekologji

OBSH-ja, kërkon respektim të kohës fiziologjike për lindjet: Operacionet, vetëm në raste rreziku

“Koncepti se shtatzënia nuk është një sëmundje, por një event fiziologjik natyral zhvillimi në jetën e një gruaje, duhet të jetë themeli kryesor mbi të cilin duhet ndërtuar sistemi i asistencës gjinekologjike”. Këtë e konfirmon...
Codifa
transparent
Sëmundjet e zemrës nuk janë “ekskluzive” për burrat. Nevojë urgjente studimesh specifike mbi gratë

mar162018

Kardiologji

Sëmundjet e zemrës nuk janë “ekskluzive” për burrat. Nevojë urgjente studimesh specifike mbi gratë

Në një editorial për numrin e dytë të “Circulation”, është nënvizuar rëndësia për kërkime në lidhje me sëmundjet kardiake te femrat dhe me arsyet se pse këto kërkime nuk janë bërë deri më tani. Në një vend si SHBA-ja, ku një në katër gra vdes për shkak të sëmundjeve të zemrës, kjo mungesë...
transparent
Pastrimi i shtëpive rrit rrezikun për rënie të funksionit të mushkërive, po aq sa duhanpirja

mar162018

Focus

Pastrimi i shtëpive rrit rrezikun për rënie të funksionit të mushkërive, po aq sa duhanpirja

Gratë që punojnë në fushën e pastrimit dhe që përdorin vazhdimisht detergjentë spërkatës ose produkte të tjera për pastrimin e ambienteve, janë subjekt i rënies së funksionit të mushkërive, krahasuar me gratë që nuk punojnë në fushën e pastrimit. Ky është...
transparent
Kolesteroli i lartë ofron një mekanizëm mbrojtës për funksionin konjitiv?

mar152018

Mjekësi e përgjithshme

Kolesteroli i lartë ofron një mekanizëm mbrojtës për funksionin konjitiv?

Personat 85 vjeç e lart, te të cilët nivelet e kolesterolit ishin të larta, krahasuar me vlerat që kishin patur në moshë të mesme, paraqisnin një rrezik të reduktuar për rënie të aftësive konjitive, krahasuar me ata një dhjetëvjeçar më të rinj, te të cilët...
transparent
Rriten kuotat për specializimet në mjekësi. Rektori Gjata: Hiqet mesatarja për konkurrim

mar132018

News

Rriten kuotat për specializimet në mjekësi. Rektori Gjata: Hiqet mesatarja për konkurrim

Për vitin akademik 2017-2018 është shtuar thuajse me 50, numri i kuotave të pranimit të kandidatëve që duan të ndjekin programet e specializimeve në Universitetin e Mjekësisë. Këtë vit, janë vënë në dispozicion 247 kuota për kandidatët...
transparent
Të lindurit me defekte kardiake, janë më të rrezikuar nga demenca

mar132018

Kardiologji

Të lindurit me defekte kardiake, janë më të rrezikuar nga demenca

Fëmijët e lindur me defekte kardiake kanë më shumë mundësi për të mbijetuar në moshë të përparuar falë trajtimeve të hershme dhe më të mira, por mund të jenë më të prirur për të zhvilluar demencë të parakohshme, krahasuar me njerëzit...
transparent
Ekspertët paralajmërojnë: Dieta vegane në shtatzëni i shkakton dëme neurologjike fëmijës

mar122018

Pediatri

Ekspertët paralajmërojnë: Dieta vegane në shtatzëni i shkakton dëme neurologjike fëmijës

Lajmi vjen nga ekspertët e spitalit “Bambino Gesù” në Romë dhe nga Meyer-i i Firences: në dy vjet, rastet e deficitit të vitaminës B12 në shtatzëni janë trefishuar, duke shkuar nga 42 në vitin 2015, në 126, në vitin 2016. Mjekët kanë vënë re...
transparent
Leuçemia linfoblastike akute. Metodë e re për ta zbuluar mundësinë e rikthimit, që në diagnostikim

mar122018

Mjekësi e përgjithshme

Leuçemia linfoblastike akute. Metodë e re për ta zbuluar mundësinë e rikthimit, që në diagnostikim

Kërkuesit italianë dhe nga Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar një teknikë që do të japë mundësi të përcaktohet tashmë që në diagnostikim, nëse pacientëve me leuçemi linfoblastike akute të tipit B (B-LLA) do t’u rikthehet sëmundja pas trajtimit. Metoda...
transparent
Udhëzime të reja mbi hemorroidet, një problem i përhapur dhe i vështirë për t’u menaxhuar

mar92018

Focus

Udhëzime të reja mbi hemorroidet, një problem i përhapur dhe i vështirë për t’u menaxhuar

Shoqata Amerikane e Operacioneve Rektale dhe të Kolonit (ASCRS) ka publikuar udhëzimet e përditësuara në lidhje me menaxhimin e hemorroideve. Çdo vit, thuhet në dokument, më shumë se 2.2 milionë pacientë...
Nga rubrika News

Si i josh Gjermania mjekët e Evropës Lindore dhe Juglindore

Në shumë spitale gjermane specialistët nga vende të tjera janë të mirëpritur, por jo çdo mjeku i jepet e drejta të punojë menjëherë në Gjermani. Aktualisht në këtë vend punojnë rreth 40 mijë mjekë dhe infermierë të huaj
 
Nga rubrika News

Mungojnë mjekët në Britaninë e Madhe, rritet kërkesa për mjekë të huaj

Në Britaninë e Madhe nuk ka mjekë të mjaftueshëm për të mundësuar një mbulim të shërbimit 7 ditë në 7. Pas lajmit të transmetuar në BBC disa javë më parë mbi këtë problematikë, vetë presidentja e Kolegjit Mbretëror të Mjekëve në Britani, Jane Dacre, i është drejtuar së fundi Ministrisë së Shëndetësi
Download Center