Focus

Maskat prej pëlhure, ose kirurgjikale nuk shkaktojnë probleme të frymëmarrjes në qetësi apo në aktivitet

mar52021

Maskat prej pëlhure, ose kirurgjikale nuk shkaktojnë probleme të frymëmarrjes në qetësi apo në aktivitet

Sipas një studimi të botuar në “Plos One”, mbajtja e një maske prej pëlhure apo kirurgjikale, nuk rrezikon aftësinë e subjekteve për të marrë frymë në mënyrë efektive...
transparent
Oksimetri. Në SHBA, një udhëzues shpjegon kufizimet dhe përdorimin e saktë

mar22021

Oksimetri. Në SHBA, një udhëzues shpjegon kufizimet dhe përdorimin e saktë

Ndonëse oksimetri mund të jetë i dobishëm për matjen e niveleve të oksigjenit në gjak, këto aparate kanë kufijtë e tyre dhe mund të bëjnë matje të pasakta”, shpjegon William Maisel, Zyra e Zhvillimit të Produktit dhe e Cilësisë...
transparent
Covid-19: Thuajse një në 3 pacientë ka çrregullim të stresit post-traumatik pas sëmundjes

shk262021

Covid-19: Thuajse një në 3 pacientë ka çrregullim të stresit post-traumatik pas sëmundjes

Sipas një letre kërkimore të botuar në “Jama Psychiatry”, te pacientët që kanë paraqitur një infeksion akut Covid-19, prevalenca e çrregullimit të stresit post-traumatik (PTSD) është 30.2%, në përputhje me rezultatet...
transparent
Covid-19, tre simptomat klasike nuk mjaftojnë për të identifikuar kush duhet testuar

shk222021

Covid-19, tre simptomat klasike nuk mjaftojnë për të identifikuar kush duhet testuar

Sipas një studimi të botuar në “Journal of Infection”, testimi për Covid-19 vetëm i atyre që kanë atë që quhet tashmë triada klasike e simptomave, domethënë kollë, temperaturë dhe humbje të nuhatjes, mund të na ketë bërë të humbim...
transparent
Covid-19. Ja, si mund ta reduktojnë antikoagulantët rrezikun e vdekjes

shk162021

Covid-19. Ja, si mund ta reduktojnë antikoagulantët rrezikun e vdekjes

Sipas një studimi të botuar në “British Medical Journal”, pacientët të cilëve u jepen antikoagulantë me qëllim profilaktik brenda 24 orëve nga shtrimi në spital për Covid-19 kanë më pak të ngjarë të vdesin sesa ata...
transparent
Covid-19. Një e treta e njerëzve të infektuar me Sars-CoV-2 janë asimptomatikë. Si të ndryshohen strategjitë e testimit

shk52021

Covid-19. Një e treta e njerëzve të infektuar me Sars-CoV-2 janë asimptomatikë. Si të ndryshohen strategjitë e testimit

Sipas një përmbledhjeje sistematike të botuar në “Annals of Internal Medicine”, të paktën një e treta e infeksioneve Sars-CoV-2 shihen te njerëzit që nuk zhvillojnë kurrë...
transparent
Punonjësit e shëndetësisë nuk rrezikohen nga forma më të rënda të Covid-19

shk52021

Punonjësit e shëndetësisë nuk rrezikohen nga forma më të rënda të Covid-19

Megjithëse punonjësit e shëndetësisë janë më të rrezikuar për t’u prekur nga Covid-19 sesa popullata e përgjithshme, pasi janë sëmurur dhe shtrohen në spital, ata nuk kanë rezultate më të këqija, përkundrazi, qëndrimi...
transparent
Kush është më pak në formë, ka më shumë mundësi të zhvillojë psoriazë

shk22021

Kush është më pak në formë, ka më shumë mundësi të zhvillojë psoriazë

Sipas një studimi të publikuar në “Plos One”, te të rinjtë e rritur ekziston lidhja mes formës së dobët fizike dhe një rreziku më të lartë për të zhvilluar psoriazë. Kërkuesit kanë studiuar të dhënat e më shumë se 1.2 milionë burrave...
transparent
Demenca: Identifikohen 12 faktorë rreziku të evitueshëm, që mund të parandalojnë 40% të rasteve

jan292021

Demenca: Identifikohen 12 faktorë rreziku të evitueshëm, që mund të parandalojnë 40% të rasteve

Nga raporti i përditësuar i Komisionit Lancet mbi parandalimin, ndërhyrjen dhe kujdesin ndaj demencës, publikuar në “The Lancet”, dalin tre shkaqe të reja të parashikueshme për demencën: konsumi i tepërt...
transparent
ICMRA për profesionistët e shëndetësisë. Siguria dhe efikasiteti i vaksinave COVID-19. Pjesa e dytë

jan252021

ICMRA për profesionistët e shëndetësisë. Siguria dhe efikasiteti i vaksinave COVID-19. Pjesa e dytë

Ndërsa serioziteti i pandemisë në rang global ra në sy shumë shpejt, zhvillimi i vaksinave efektive për COVID-19 u bë përparësia kryesore e shumë kompanive farmaceutike dhe instituteve të kërkimit mjekësor. Pati gjithashtu investime...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>