Focus

sht202023

Zbulohet një lloj i ri i qelizave cerebrale përgjegjëse për kujtesën, të mësuarit dhe lëvizjen

Një studim i botuar së fundi në "Nature" ka zbuluar ekzistencën e një lloji qelizash cerebrale të panjohura më parë, të quajtura astrocite glutamatergjike, të cilat luajnë një rol vendimtar në rregullimin e kujtesës, të mësuarit dhe lëvizjes. 

Hulumtimi u krye nën drejtimin e profesorit Andrea Volterra të Universitetit të Lozanës, nga një ekip ndërkombëtar studiuesish, duke përfshirë farmakologen dhe neuroshkencëtaren Ada Ledonne nga Universiteti i Romës Tor Vergata. Ky studim tregoi se astrocitet glutamatergjike ndikojnë në aktivitetin neuronal, neurotransmetimin dhe plasticitetin sinaptik në qarqet e rëndësishme të trurit që lidhen me të mësuarit, kujtesën dhe kontrollin e lëvizjes.

Astrocitet glutamatergjike përfaqësojnë një kategori të tretë të qelizave të trurit, përveç neuroneve dhe glia-ve, të cilat prej kohësh janë konsideruar si pjesa jo neuronale e trurit, përgjegjëse për sigurimin e mbështetjes strukturore, ushqimin dhe rregullimin e mjedisit të trurit. Këto qeliza të reja karakterizohen nga disa veçori, duke përfshirë aftësinë për të çliruar neurotransmetuesin glutamate, një karakteristikë që më parë i atribuohej vetëm neuroneve.

Në veçanti, doli se këto astrocite luajnë një rol kyç në rregullimin e qarkut të trurit të përfshirë në kontrollin e lëvizjes, i njohur si sistemi dopaminergjik nigrostriatal, mosfunksionimi i të cilit lidhet me sëmundjen e Parkinsonit. Për më tepër, ato ndikojnë në plasticitetin sinaptik neuronal, një proces thelbësor për mekanizmat e të mësuarit afatgjatë.

"Zbulimi i kësaj tipologjie të re të qelizave të trurit me karakteristika të ndërmjetme midis astrociteve dhe neuroneve zgjidh përfundimisht polemikat e mëparshme mbi aftësinë e astrociteve për të kryer çlirimin vezikular të transmetuesve dhe përbën një përparim të rëndësishëm në njohjen e mekanizmave funksionues të trurit me implikime për kuptimin e mekanizmave patogjenetikë dhe trajtimin e sëmundjeve të trurit", pohon Nicola Biagio Mercuri nga Universiteti Tor Vergata.

Ky zbulim përfaqëson një përparim të rëndësishëm në kuptimin e mekanizmave të funksionimit të trurit dhe mund të ketë implikime të rëndësishme në kërkimin e terapive për sëmundje të ndryshme neurologjike. 

Astrocitet glutamatergjike, duke qenë një komponent kyç i sistemit nervor, hapin rrugë të reja për zhvillimin e terapive të synuara që mund të ndikojnë pozitivisht në rrjedhën e sëmundjeve të trurit. Për më tepër, rëndësia e tyre në plasticitetin sinaptik mund të hapë horizonte të reja në kuptimin e proceseve të të mësuarit dhe kujtesës. Ky zbulim hedh dritë të re mbi kompleksitetin e trurit të njeriut dhe ofron mundësi për kërkime të ardhshme dhe aplikime terapeutike.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>