kujtesë

shk52015

Dieta e vazhdueshme me perime ndihmon kujtesën

Dihet se perimet ndihmojnë shëndetin fizik. Por një studim i Akademisë Amerikane të Neurologjisë zbulon një tjetër të mirë të perimeve. Perimet ndihmojnë edhe shëndetin mendor, thuhet në studim.
transparent

maj252015

Ferritina cerebrale është një faktor parashikues për zhvillimin e Alzheimer-it

Prania e vlerave të larta të ferritinës lidhet me performance të dobta të aftësive njohëse dhe mund të identifikojë pacientët e prekur nga përkeqësimi i këtyre aftësive të cilët do të zhvillojnë sëmundjen e Alzheimerit. Ky është përfundimi I një studimi të publikuar te “Nature Communications” me ...
transparent

mar92018

Një mundësi e re për të luftuar humbjen e kujtesës gjatë Alzheimerit

Stimulimi magnetik transkranik i përsëritur dhe me frekuencë të lartë (RTMS) mund të jetë një metodë e dobishme për të luftuar humbjet e kujtesës te pacientët me sëmundjen e Alzheimerit. “Humbja e kujtesës është një nga simptomat...
transparent

sht272018

Hipermemoria autobiografike. Mekanizmat themelorë të qarkut prefrontal-hipokampal

Kemi monitoruar tetë vetë me hipermemorie, që grupi i hulumtimit e ka veçuar në popullatën italiane duke nisur nga viti 2015 dhe 21 subjekte kontrolli me memorie normale-tipike. E jashtëzakonshme ishte se, përveçse kujtonin...
transparent

dhj92019

Aftësitë konjitive në moshë të madhe. Gjenden parashikuesit e pritshmërive të kujtesës

Aftësitë konjitive në fëmijëri mund të parashikojnë ato që do të kemi në moshën 70-vjeçare. E megjithatë, kushtet socio-ekonomike rreth të 50-tave dhe niveli i arsimimit shfaqen si parashikues të pritshmërive të kujtesës dhe aftësive...
transparent

kor52022

Si të stimuloni kujtesën dhe përqendrimin?

Truri është organi më kompleks në trupin e njeriut. Ai është përgjegjës për kryerjen e miliona funksioneve në baza ditore, nga kontrolli i të gjitha organeve dhe sistemeve në trup, në mënyrë që ato të punojnë në sinkroni të plotë...
transparent

maj162023

Ecja në natyrë përmirëson përqendrimin dhe kujtesën. Ja, se si

Një studim i kryer nga studiuesit e Universitetit Victoria në Kanada dhe i publikuar në “Scientific Reports” ka zbuluar se një çerek ore ecje në natyrë përmirëson përqendrimin dhe...
transparent

qer12023

Ku qëndron lidhja mes infarktit të miokardit dhe rënies konjitive

Infarkti i miokardit nuk shoqërohet me rënie të aftësisë konjitive në nivel global, kujtesës ose funksionit ekzekutiv në momentin e ngjarjes, por në një periudhë më afatgjatë...
transparent

kor182023

Demenca, rrezik më i lartë për ish-futbollistët. Të dhënat e studimit britanik

Ish-futbollistët profesionistë kanë 3.46 herë më shumë mundësi të zhvillojnë sëmundje neurodegjenerative dhe gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për t’u prekur nga...
transparent

gus222023

Efekti stimulues i kafesë, jo vetëm çështje kafeine

Pirja e një filxhani kafeje në mëngjes ndihmon për t'u zgjuar, për t'u ndjerë më aktiv dhe për të qenë më kreativ, por, sipas një studimi të publikuar në “Frontiers in Behavioral...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>