Kardiologji

Sëmundjet e zemrës nuk janë “ekskluzive” për burrat. Nevojë urgjente studimesh specifike mbi gratë

mar162018

Sëmundjet e zemrës nuk janë “ekskluzive” për burrat. Nevojë urgjente studimesh specifike mbi gratë

Në një editorial për numrin e dytë të “Circulation”, është nënvizuar rëndësia për kërkime në lidhje me sëmundjet kardiake te femrat dhe me arsyet se pse këto kërkime nuk janë bërë deri më tani. Në një vend si SHBA-ja, ku një në katër gra vdes për shkak të sëmundjeve të zemrës, kjo mungesë...
transparent
Të lindurit me defekte kardiake, janë më të rrezikuar nga demenca

mar132018

Të lindurit me defekte kardiake, janë më të rrezikuar nga demenca

Fëmijët e lindur me defekte kardiake kanë më shumë mundësi për të mbijetuar në moshë të përparuar falë trajtimeve të hershme dhe më të mira, por mund të jenë më të prirur për të zhvilluar demencë të parakohshme, krahasuar me njerëzit...
transparent
Aparaturat e implantueshme kardiake mund të bien pre e piratëve kibernetikë

mar52018

Aparaturat e implantueshme kardiake mund të bien pre e piratëve kibernetikë

Në një skenar fantastiko-shkencor të së ardhmes, hakerat kibernetikë, të motivuar nga politika, lakmia ose keqdashja, mund t'i godasin viktimat e tyre në zemër, në kuptimin e parë të fjalës. Hakerat mund të ndërhyjnë në pajisjet kardiake të...
transparent
EKG-ja parandaluese te të moshuarit jo simptomatikë. Vihet në dyshim procedura

shk272018

EKG-ja parandaluese te të moshuarit jo simptomatikë. Vihet në dyshim procedura

Sipas Shërbimit Task Forcë të Parandalimit në SHBA (USPSTF), nuk është e mundur të shprehesh në favor apo kundër ekzaminimit nëpërmjet elektrokardiogramës (EKG) për fibrilimin atrial te të rriturit jo simptomatikë, mbi...
transparent
Sa e rrezikojnë zemrën trajtimet për kancerin e gjirit? Ndërveprime, mbikëqyrje dhe parandalim

shk232018

Sa e rrezikojnë zemrën trajtimet për kancerin e gjirit? Ndërveprime, mbikëqyrje dhe parandalim

Trajtimi i kancerit mund të shkaktojë probleme kardiake të shpejta ose më të largëta në kohë, që mund të shkojnë, nga disfunksioni ventrikular i majtë deri në pamjaftueshmërinë e rëndë kardiake, për të vijuar me...
transparent
Një cigare e vetme në ditë, sjell rrezik shumë më të madh për sëmundje koronare dhe iktus

shk72018

Një cigare e vetme në ditë, sjell rrezik shumë më të madh për sëmundje koronare dhe iktus

Ata që pinë një cigare të vetme në ditë, marrin përsipër rreth gjysmën e rrezikut për sëmundje koronare dhe iktus, krahasuar me ata që pinë 20 cigare, pra, i nënshtrohen një rreziku shumë më të madh nga sa mendohet. Kështu...
transparent
Shumë shpejt, aparati i ri pa manshetë, për matjen e tensionit

jan312018

Shumë shpejt, aparati i ri pa manshetë, për matjen e tensionit

Një pajisje pa manshetë, e thjeshtë dhe jo e kushtueshme që përdor fotopletizmografinë për të matur valën sfigmike në gisht, mund të zëvendësojë në praktikë pajisjen tradicionale me manshetë, për matjen e tensionit të gjakut. Ky do të jetë një lehtësim për pacientët që...
transparent
Menstruacionet e hershme ju pririn drejt sëmundjeve kardiovaskulare

jan292018

Menstruacionet e hershme ju pririn drejt sëmundjeve kardiovaskulare

Një studim i publikuar në “Heart” thotë se ardhja e menstruacioneve para moshës 12-vjeçare është e lidhur me një shtim të riskut për të vuajtur nga sëmundje kardiake dhe nga iktusi, në moshë të rritur. Rezultatet tregojnë se...
transparent
Analiza e dallimeve gjenetike parashikon riskun e kardiopatisë së parakohshme

jan232018

Analiza e dallimeve gjenetike parashikon riskun e kardiopatisë së parakohshme

Analiza poligjenike është mjeti më efikas i parashikimit të një kardiopatie me fillim të hershëm. Këtë e thotë një studim i ri i publikuar në Circulation: Genomic and Precision Medicine. “Përfundimet tona japin prova bindëse se...
transparent
Krijohet aplikacioni që parashikon afrimin e arrestit kardiak

jan152018

Krijohet aplikacioni që parashikon afrimin e arrestit kardiak

Një aplikacion suporti për vendimet klinike, i zhvilluar nga kërkuesit e Intermountain Healthcare në Salt Lake (SHBA) është në gjendje të identifikojë në kohën e duhur një përparim të mundshëm të pamjaftueshmërisë kardiake, duke ndihmuar në...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Programet Orientuese për Provimin e Ricertifikimit
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>