Gjinekologji

Pas epidurales, do të ketë më shumë lindje natyrale, nëse...

dhj132017

Pas epidurales, do të ketë më shumë lindje natyrale, nëse...

Sipas një studimi të publikuar në “British Medical Journal”, pas anestezisë epidurale, në fazën e dytë të lindjes, është mirë që gruaja të qëndrojë në pozicionin shtrirë. Sipas studiuesve, kjo praktikë ka shtuar përqindjen e lindjeve natyrale, pa
transparent
Identifikohen variantet e reja gjenetike për kancerin e gjirit

tet312017

Identifikohen variantet e reja gjenetike për kancerin e gjirit

Dy studime të publikuara në “Nature” dhe “Nature Genetics” tregojnë identifikimin e varianteve të reja gjenetike të lidhura me riskun e kancerit të gjirit, të identifikuara nëpërmjet analizës gjenetike të kryer në ADN-në e më shumë se 137.000 femrave të prekura nga kanceri i gjirit, 18.900 femrave b
transparent
Estradioli topik me doza të vogla redukton dispareuninë në post-menopauzë

tet272017

Estradioli topik me doza të vogla redukton dispareuninë në post-menopauzë

Sipas një studimi të sapo publikuar në revistën “Menopause”, një krem me bazë estradioli në doza të vogla mund të lehtësojë simptomat e atrofisë vulvovaginale (VVA) te femrat në post-menopauzë. “Bari lokal është shfaqur efikas në krahasim me placebon në reduktimin e dispaurenisë, duke zvogëluar pH e
transparent
Kanceri i gjirit dhe mungesat në punë, një variabël që konsiderohet pak

tet262017

Kanceri i gjirit dhe mungesat në punë, një variabël që konsiderohet pak

Një studim i publikuar në revistën “Cancer”, zbulon se pacientet me kancer në gji që kanë marrë trajtime më agresive, kanë pasur një probabilitet më të madh për të munguar për një kohë të gjatë në punë. “Analiza jonë mund të jetë e dobishme për pacientet që po krahasojnë opsionet e tyre për trajtimi
transparent
FDA aprovon një trajtim të ri për disa tumore të gjirit, të avancuara ose metastatike

tet162017

FDA aprovon një trajtim të ri për disa tumore të gjirit, të avancuara ose metastatike

Food and Drug Administration (FDA) në Shtetet e Bashkuara ka aprovuar Verzenio (abemaciclib) për trajtimin e të rriturve me kancer gjiri në fazë të avancuar apo metastatik, pozitiv ndaj receptorit hormonal (HR) dhe negativ ndaj receptorit të faktorit të rritjes epidermike humane 2 (HER2) që avancon
transparent
Kanceri në gji, shërohet gjithmonë e më tepër, por shumë femra nuk e dinë

tet122017

Kanceri në gji, shërohet gjithmonë e më tepër, por shumë femra nuk e dinë

“Të parandalosh është më mirë se sa të kurosh”, një slogan i vjetër që akoma edhe sot është shumë aktual, sidomos kur flitet për parandalimin dhe diagnostikimin e hershëm të kancerit të gjirit. Koncepti është trajtuar së fundi gjatë një konvente në Romë të titulluar “Kanceri i gjirit: inovacione ter
transparent
Keqtrajtimet gjatë lindjes, gjinekologët: jo alarmimeve

sht272017

Keqtrajtimet gjatë lindjes, gjinekologët: jo alarmimeve

Dhimbje dhe lindje traumatike për rreth 1 milion nëna, janë këto rezultatet e një kërkimi italian, realizuar me iniciativë të Observatorit mbi dhunën obstetrike në Itali (Ovo), sipas të cilit 21% e mamave të reja shprehen se kanë qenë viktima të ndonjë forme – fizike ose psikologjike – të dhunës obs
transparent
Një udhëzues i ri për parandalimin e komplikacioneve gjatë shtatzënisë

gus312017

Një udhëzues i ri për parandalimin e komplikacioneve gjatë shtatzënisë

Kur jeni përballë një shtatzënie apo lindjeje në risk, çfarë duhet të bëni? Kur, ku dhe si t’ia komunikoni të interesuarës dhe familjarëve të saj? Një udhëzues me kontekst kliniko-organizativ (e gjeni në fund të këtij shkrimi) për parandalimin e komplikacioneve të lidhura me shtatzëninë, është elabo
transparent
Gratë që bëhen nëna në moshë të madhe më të rrezikuara nga sëmundjet e rënda

gus162017

Gratë që bëhen nëna në moshë të madhe më të rrezikuara nga sëmundjet e rënda

Sipas një studimi të publikuar së fundi në PLOS Medicine, risku për shfaqjen e një sëmundjeje të rrezikshme si insuficienca renale, shoku obstetrik dhe embolia amniotike, në periudhën pranë lindjes, rritet te nënat me moshë më të madhe. “Kemi ekzaminuar të dhënat e të gjitha lindjeve teke nga gra të
transparent
Kanceri ovarian, rekomandim i ri për screening: shumë pozitivë falsë

gus22017

Kanceri ovarian, rekomandim i ri për screening: shumë pozitivë falsë

U.S Preventive Services Task Force sugjeron se femrat asimptomatike nuk duhet t’i nënshtrohen screening për kancerin ovarian. Ky rekomandim nuk ka të bëjë me femrat me mutacione gjenetike BRCA1, BRCA2 apo sindroma që lidhen me një rritje të riskut të kancerit ovarian.
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Programet Orientuese për Provimin e Ricertifikimit
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>