truri

nën272017

Stërvitja e trurit me ushtrimet e duhura ul riskun për demencë

Stërvitja cerebrale është metoda e parë që jep rezultate të mira në reduktimin e riskut për demencë te të moshuarit, sipas rezultateve të një studimi të randomizuar e të kontrolluar, të publikuar në revistën Alzheimer & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions. “Stërvitja e shpejtës
transparent

jan162018

Terapia me fusha elektrike përmirëson prognozën te pacientët me glioblastomë

Te pacientët me glioblastomë të cilët kanë ndjekur një terapi shtesë që përdor fushat elektrike, mbijetesa e përgjithshme dhe mbijetesa pa përparim të tumorit ishin më të mira se ato të pacientëve që kishin ndjekur vetëm kimioterapinë standarde. Glioblastoma është tumori...
transparent

qer212018

Si ndikojnë antidepresivët e marrë nga nëna, në zhvillimin nervor të fetusit?

"Ndonëse këto 30 vitet e fundit, përshkrimi i SSRI-ve për gratë shtatzëna është rritur, dihet ende pak në lidhje me ekspozimin prenatal ndaj këtyre antidepresivëve dhe për ndikimin e tij në zhvillimin nervor të fetusit”, thotë...
transparent

kor202018

Studiuesit krijojnë testin që e zbulon sëmundjen e alzheimerit që në fillimet e saj

Një metodë e re mund të bëjë matjen e drejtpërdrejtë të humbjes sinaptike në subjektet me sëmundjen e alzheimerit. Sot, pjesa më e madhe e studimeve mbi efektet e sëmundjes në tru, është zhvilluar pas vdekjes, por kërkuesit...
transparent

gus172018

Zbulohet mekanizmi përgjegjës i demencës. Është i lidhur me traumën kranike

Trauma kranike shkakton formimin e një forme anormale të proteinës tau që përhapet në tru duke shkaktuar humbjen e kujtesës dhe dëmtimin e neuroneve. Trauma kranike e rëndë është shkaku kryesor i vdekjes dhe...
transparent

sht62018

Ndotja shkakton rënie konjitive. Provat konfirmojnë lidhjen mes tyre

Shumë njerëz e dinë se ndotja e ajrit mund të shkaktojë shqetësime fizike, sidomos të lidhura me mushkëritë, por prova të reja sugjerojnë se ndotja mund të jetë edhe shkaku bazë i rënies konjitive. 25,000 njerëz që...
transparent

sht272018

Hipermemoria autobiografike. Mekanizmat themelorë të qarkut prefrontal-hipokampal

Kemi monitoruar tetë vetë me hipermemorie, që grupi i hulumtimit e ka veçuar në popullatën italiane duke nisur nga viti 2015 dhe 21 subjekte kontrolli me memorie normale-tipike. E jashtëzakonshme ishte se, përveçse kujtonin...
transparent

tet302018

Rritet numri i aksidenteve vaskulare cerebrale. 40% e pacientëve mbeten të invalidizuar

Goditjet në tru apo ishemitë dhe hemorragjitë cerebrale, çdo ditë e më shumë po prekin shqiptarët dhe jo vetëm. Për këtë arsye, mjekët neurologë u bëjnë thirrje njerëzve të bëjnë kujdes dhe, që në shfaqjen e simptomave të para, siç...
transparent

nën52018

Gjendja vegjetative ka periudha heshtjeje nervore, të ngjashme me gjumin e thellë

Sipas një studimi të publikuar në “Nature Communications”, humbja e ndërveprimeve komplekse cerebrale, që ndjek dëmtimet e rënda te pacientët në gjendje vegjetative, ndodh për shkak të një tendence të qarqeve kortikale për të...
transparent

mar272019

Antikolinergjikët. Mund të jenë efikasë në afazinë akute, të ngjashme me Alzheimerin

Sipas një studimi të ri të publikuar në “Neurology”, një terapi e përdorur shpesh për të trajtuar sëmundjen e Alzheimerit, mund të ketë efekt edhe te pacientët me afazi primare progresive (PPA), një lloj demence që prek...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>