Mjekësi Interne

Pneumonia, katër simptoma që i nevojiten mjekut të familjes për diagnozën

dhj132017

Pneumonia, katër simptoma që i nevojiten mjekut të familjes për diagnozën

Temperaturë, takikardi, frymëmarrje e zhurmshme, furnizim i ulët me oksigjen. Këto janë katër simptomat që mund t’i ndihmojnë mjekët e familjes të identifikojnë rastet me pneumoni, sipas një studimi perspektiv kohorte, publikuar në “European Respiratory Journal”. “Të katër këta variabla janë lehtë
transparent
Kurat e reja zgjojnë shpresa për atrofinë muskulare spinale

dhj42017

Kurat e reja zgjojnë shpresa për atrofinë muskulare spinale

Dy studime të publikuara në “New England Journal of Medicine”, duket se po ndezin një dritë shprese për fëmijët që vuajnë nga atrofia muskulare spinale (SMA). Në studimin e parë, janë vënë në dukje rezultatet përfundimtare të studimit të fazës 3 ENDEAR. Ky studim kishte lidhje me terapinë me nusiner
transparent
Vitamina D, suplementimi i vështirë kur ka tashmë një sëmundje inflamatore

dhj42017

Vitamina D, suplementimi i vështirë kur ka tashmë një sëmundje inflamatore

Ruajtja e niveleve të mjaftueshme të vitaminës D mund të ndihmojë në parandalimin e fillimit të sëmundjeve inflamatore si artriti reumatoid, por integrimi pas shfaqjes së sëmundjes është më pak efikas, pasi ndërhyn pandjeshmëria ndaj vetë vitaminës D. Studimi për herë të parë ka parashikuar përdorim
transparent
Diuretikët tiazidë ndihmojnë pacientët me hiperparatiroidizëm, që nuk i nënshtrohen kirurgjisë

nën302017

Diuretikët tiazidë ndihmojnë pacientët me hiperparatiroidizëm, që nuk i nënshtrohen kirurgjisë

Në një studim të fundit izraelit janë mbajtur nën vëzhgim në mënyrë të vazhdueshme 14 meshkuj dhe 58 femra (me moshë mesatare: 68 ± 9 vjet), të prekur nga hiperparatiroidizmi primitiv asimptomatik. Pacientët nuk ishin operuar për arsye të ndryshme (dështim i kirurgjisë së parë, sëmundje të tjera, mo
transparent
Skleroza amiotrofike laterale, pimozide ruan funksionin neuromuskulor

nën292017

Skleroza amiotrofike laterale, pimozide ruan funksionin neuromuskulor

Sipas një artikulli të publikuar në JCI Insight, të dhënat afatshkurtra për pimozide kanë treguar se bari është i sigurt dhe se mund të stabilizojë progresionin e sklerozës amiotrofike laterale (Sla). Kërkimi e ka origjinën në eksperimentet mbi kafshët, në veçanti te krimbat dhe peshqit zebra, të li
transparent
Dhimbja e shpatullës, trajtimi kirurgjikal mund të mos jetë zgjidhja për sindromën e konfliktit subakromial

nën282017

Dhimbja e shpatullës, trajtimi kirurgjikal mund të mos jetë zgjidhja për sindromën e konfliktit subakromial

Sipas një studimi të publikuar në “Lancet”, kirurgjia e dekompresionit nuk e redukton dhimbjen në shpatull më shumë sesa një ndërhyrje me placebo te personat që vuajnë nga sindroma e konfliktit subakromial në shpatull (impingement syndrome). “Për dhimbjen subakromiale në shpatull, opsionet e trajtim
transparent
Trajtimi për pagjumësinë, i dobishëm edhe për patologji të tjera neurologjike

nën272017

Trajtimi për pagjumësinë, i dobishëm edhe për patologji të tjera neurologjike

Zolpidem është i dobishëm, ndonëse me efekte të përkohshme, në trajtimin e një shumëllojshmërie të madhe çrregullimesh neurologjike, që lidhen shpesh me çrregullime të lëvizjes dhe të vetëdijes. Faktin e pohon Martin “Nick” Bomalaski nga Departamenti i mjekësisë fizike dhe rehabilitimit në Universit
transparent
Përdorimi i kolkicinës redukton vëllimin e pllakës aterosklerotike

nën232017

Përdorimi i kolkicinës redukton vëllimin e pllakës aterosklerotike

Në bazë të konkluzioneve të një studimi të vogël vëzhgues, të publikuar në JAAC Cardiovacular Imaging, shtimi i kolkicinës në terapinë mjekësore optimale (OMT) me statina me intensitet të lartë duket se stabilizon pllakën aterosklerotike më mirë se vetëm terapia mjekësore optimale në pacientët me di
transparent
Benzodiazepinat dhe vdekshmëria, një studim ripërkufizon lidhjen

nën212017

Benzodiazepinat dhe vdekshmëria, një studim ripërkufizon lidhjen

Lidhja mes përdorimit të benzodiazepinave dhe vdekshmërisë mund të jetë mbivlerësuar, sipas një studimi retrospektivë të publikuar në British Medical Journal. Benzodiazepinat janë një nga klasat e barnave psikotrope të përshkruara më shpesh në vendet e zhvilluara, të njohura tashmë për efikasitetin
transparent
Studimi amerikan: Më shumë risqe për jetën me inhibitorët e pompës protonike

nën162017

Studimi amerikan: Më shumë risqe për jetën me inhibitorët e pompës protonike

Inhibitorët e pompës protonike (Ppi), të përshkruar gjerësisht për kontrollin e simptomave dhe lezioneve nga hiperaciditeti gastrik, mund të lidhen me një rritje të riskut për vdekje, sipas një studimi vëzhgimor të publikuar në “BMJ Open”. Kërkuesit e koordinuar nga Yan Xie, në Washington University
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Programet Orientuese për Provimin e Ricertifikimit
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>