shtatzëni

jan52018

Tre-katër filxhanë kafeje në ditë, janë të dobishëm për shëndetin

Për disa lloje sëmundjesh, kafeja, më së shumti është e dobishme sesa e dëmshme, sipas konkluzionit në të cilin ka dalë “BMJ”, falë studimit që sintetizon rezultatet e më shumë se 200 studimeve klinike. «Pirja e tre apo më shumë kafeve në ditë lidhet me një rrezik më të vogël për vdekje dhe...
transparent

jan112018

Lindja e parakohshme. Unaza redukton rrezikun te gratë me cerviks të shkurtër

Në rastet e grave shtatzëna, pa simptoma dhe pa historik shtatzënish me lindje të parakohshme, por me gjatësi cervikale (që rezulton nga ekografia transvaginale) të barabartë apo më të vogël se 25 mm, përdorimi i një unaze të qafës së mitrës lidhet me një frekuencë më të vogël të lindjeve...
transparent

jan232018

Autizmi. Acidi folik dhe vitaminat para dhe gjatë shtatzënisë, reduktojnë rrezikun

Marrja e shtesave me multivitamina ose acid folik para dhe gjatë shtatzënisë, shoqërohet me një rrezik më të ulët të çrregullimeve të spektrit të autizmit te fëmijët e lindur. Këtë e thotë një studim...
transparent

jan242018

Eklampsia lidhet me një rritje të riskut për konvulsione

Eklampsia (apo krizat konvulsive pas 20 javësh shtatzëni ose pas shtatzënisë së parë pa eziologji alternative) është një manifestim i rëndë i hipertensionit në shtatzëni, që shfaqet në 8 nga 10.000 lindje. “Deri pak kohë më parë...
transparent

shk52018

Kontracepsioni dhe seksualiteti... të rinjtë, dinë ende shumë pak

Dy studime të autorizuara nga Bayer, kërkojnë thellimin në tematikat e qasjes ndaj seksualitetit dhe kontracepsionit te të rinjtë në të gjithë botën. Ato zbulojnë praninë e vazhdueshme të boshllëqeve në njohuritë mbi të dyja këto argumente, pavarësisht...
transparent

shk192018

Sterilizimi histeroskopik sjell më shumë komplikacione kirurgjike, sesa ai laparoskopik

“Siguria e sterilizimit histeroskopik ka qenë së fundi, temë diskutimi, për shkak të sinjalizimeve për simptomave shëndetësore të tilla si: alergjia, lodhja e depresioni dhe komplikacione të tjera gjinekologjike, mes të cilave...
transparent

mar122018

Ekspertët paralajmërojnë: Dieta vegane në shtatzëni i shkakton dëme neurologjike fëmijës

Lajmi vjen nga ekspertët e spitalit “Bambino Gesù” në Romë dhe nga Meyer-i i Firences: në dy vjet, rastet e deficitit të vitaminës B12 në shtatzëni janë trefishuar, duke shkuar nga 42 në vitin 2015, në 126, në vitin 2016. Mjekët...
transparent

mar162018

OBSH-ja, kërkon respektim të kohës fiziologjike për lindjet: Operacionet, vetëm në raste rreziku

“Koncepti se shtatzënia nuk është një sëmundje, por një event fiziologjik natyral zhvillimi në jetën e një gruaje, duhet të jetë themeli kryesor mbi të cilin duhet ndërtuar sistemi i asistencës gjinekologjike”. Këtë e konfirmon...
transparent

mar262018

Ekspozimi ndaj rrezatimit të aparaturave dhe rrjeteve wireless, shton rrezikun për abort spontan

"Rrezatimi jo jonizues prodhohet nga vënia në punë e pajisjeve elektrike të tilla si pajisje shtëpiake, linjat e energjisë dhe transformatorët, aparaturat dhe rrjetet wireless që gjenerojnë fusha magnetike mjedisore”, shpjegojnë studiuesit, që i kanë...
transparent

pri182018

Diabeti para shtatzënisë shton komplikacionet e lidhura me nënën dhe fëmijën

Një studim i publikuar në “Diabetologia”, revista e Shoqatës Europiane për Studimin e Diabetit, ka vënë në dukje se, si diabeti i tipit 1, ashtu edhe ai i tipit 2, lidhen me një shtim të komplikacioneve në shtatzëni, me lindje të fëmijës së...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>