Diabetologji

tet192020

Artriti reumatoid rrit rrezikun e diabetit melit të tipit 2

Sipas një studimi të prezantuar në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD), artriti reumatoid shoqërohet me një rrezik në rritje të incidencës së diabetit melit të tipit 2. Zixing Tian, studiues në Universitetin e Mançesterit në Mbretërinë e Bashkuar dhe kolegët e tij, bënë një rishikim sistematik dhe metaanalizë për të ekzaminuar lidhjen midis artritit reumatoid dhe incidencës së diabetit melit të tipit 2, duke analizuar të dhënat nga pesë artikuj dhe dy abstrakte për gjithsej 1,629,854 pjesëmarrës.

"Diabeti i tipit 2 është një nga patologjitë më të shpeshta të lidhura me artritin reumatoid", thotë bashkautori i studimit, duke shpjeguar se dy sëmundjet duket se ndajnë disa mekanizma themelorë molekularë: një shembull është interleukina 1 (IL-1), e cila jo vetëm përfshihet në proceset inflamatore tipike të sëmundjes reumatike, por edhe prodhohet nga aktivizimi i sistemit imunitar që rezulton nga marrja e tepërt e lëndëve ushqyese, e cila shpesh karakterizon diabetin melit të tipit 2. Ndërkombëtarisht, vlerësohet se glicemia e lartë prek 15 deri në 50% të pacientëve me artrit reumatoid, ndërsa normat italiane vërtiten rreth 13.6%.
Duke marrë parasysh që në Itali jetojnë rreth 400,000 njerëz me artrit reumatoid, pacientët që vuajnë njëkohësisht nga diabeti i tipit 2, pra, do të ishin rreth 50,000. "Kemi vënë re se në artritin reumatoid ka një rritje të konsiderueshme të shanseve për të zhvilluar diabet melit të tipit 2, me një rrezik relativ prej 1.23", shkruajnë autorët. Dhe Zixingu konkludon: "Ky zbulim mbështet hipotezën se rrugët e zakonshme inflamatore për artritin reumatoid luajnë një rol të rëndësishëm në patogjenezën e diabetit. Dhe për këtë, ne sugjerojmë që shqyrtimi dhe menaxhimi më intensiv i faktorëve të rrezikut të diabetit melit të tipit 2 duhet të merren parasysh në subjektet me artrit reumatoid".

 

Diabetologia 63, 1-485 (2020).
https://doi.org/10.1007/s00125-020-05221-5 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>