Diabetologji

jan262021

Identifikohen gjashtë nëntipa të ndryshëm paradiabeti. Ja, cilët janë

Paradiabeti nuk është gjithmonë njëlloj: faza prodromale e diabetit të tipit 2 (DM2), ndahet në gjashtë nëntipa të ndryshëm që ndryshojnë nga njëri-tjetri përsa i përket historisë natyrore të sëmundjes, rrezikut të diabetit dhe zhvillimit të sëmundjeve dytësore. Kështu thuhet në një artikull të botuar në "Nature Medicine" dhe të nënshkruar nga studiues nga Institutit Helmholtz Zentrum München për kërkime mbi diabetin dhe sëmundjet metabolike (IDM) të Universitetit të Tübingenit, në bashkëpunim me Qendrën Gjermane për Kërkimin e Diabetit (DZD).

"Diabeti i tipit 2 nuk zhvillohet brenda natës, por shpesh paraprihet nga një fazë paraprake në të cilën nivelet glicemike në gjak janë të larta, por sëmundja nuk është shfaqur plotësisht", shpjegon bashkautori Hans-Ulrich Häring, diabetolog në Universitetin e Tübingenit, i cili, së bashku me kolegët e tij, ndoqi 899 pjesëmarrës në Studimin e Familjes Tübingen dhe Programin e Jetesës në Tübingen, duke ia nënshtruar ata eksperimenteve të përsëritura klinike, laboratorike, gjenetike dhe të imazhit, me përdorimin e imazheve me rezonancë magnetike gjatë 25 viteve të fundit. Bazuar në parametrat kryesorë metabolikë, siç janë nivelet e glukozës në gjak, dhjamosja e mëlçisë, shpërndarja e indit dhjamor në trup, nivelet e lipideve në gjak dhe rrezikut gjenetik, studiuesit kanë qenë në gjendje të identifikonin gjashtë nëntipa të paradiabetit.

Tre prej tyre (1, 2 dhe 4) karakterizohen nga një probabilitet i ulët i zhvillimit të DM2 dhe një rrezik i ulët i ndërlikimeve. Tre nëntipat e mbetur (3, 5 dhe 6) lidhen me një rrezik në rritje për diabet ose sëmundje dytësore. Në veçanti, subjektet me nëntip 3 prodhojnë sasi të pamjaftueshme të insulinës, me një rrezik të lartë për diabet. Nga ana tjetër, nëntipi 5, zhvillon steatozë hepatike me një rritje të konsiderueshme të probabilitetit për DM2, për shkak të një rezistence të lartë periferike ndaj insulinës. Së fundi, në nënllojin 6, dëmtimi i veshkave ndodh edhe para diagnozës së diabetit. Agostino Consoli, president i Shoqatës Italiane të Diabetit (SID) komenton: "Ky është një vëzhgim interesant që mund të na çojë në programe parandaluese të synuara, me strategji dhe barna që janë në varësi të nëntipit të prediabetit, në mënyrë që parandalimi të bëhet më efektiv".

 

Doi: 10.1038/s41591-020-1116-9


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>