Diabetologji

mar242021

Paradiabeti tek individët mbi 70 vjeç. Diagnoza, nuk është shumë e dobishme

Zakonisht, të moshuarit e diagnostikuar me paradiabet, nuk zhvillojnë diabet të vërtetë. Në këtë rezultat ka dalë një studim i botuar në "Jama Internal Medicine", i cili sugjeron se paradiabeti, i konsideruar si një tregues për rrezikun e ardhshëm të diabetit te të rinjtë dhe të rriturit e moshës së mesme, nuk është tregues i dobishëm për njerëzit në moshë të përparuar. "Kategoria e paradiabetit nuk duket se na ndihmon të identifikojmë njerëzit me rrezik të lartë. Në vend të kësaj, mjekët duhet të përqendrohen në ndryshimet e stilit të jetesës dhe faktorët e rëndësishëm të rrezikut për sëmundje të tilla, siç është pirja e duhanit, hipertensioni dhe kolesteroli i lartë", tha Elizabeth Selvin (Shkolla e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg në Shtetet e Bashkuara) emri i fundit i studimit.

Veçanërisht, duke qenë se dobia e konceptit të paradiabetit te njerëzit e moshës 70 vjeç e lart, është e paqartë, studiuesit zgjodhën 3,412 pjesëmarrës në studimin e Rrezikut për Aterosklerozë në Komunitete, të cilët kishin marrë pjesë në një vizitë ndjekjeje në periudhën 2011-2013 kur ishin 71-90 vjeç dhe pa histori të diabetit. Më tej, ata panë se si nivelet e glukozës në gjak kishin ndryshuar në vizitën tjetër, në 2016-2017. Kështu, paradiabeti ishte shumë i zakonshëm në 2011-2013: 59% e mostrës fillestare kishte paradiabet të përcaktuar nga nivelet mesatarisht të rritura të glukozës në gjak, pas të qenit esëll gjatë natës (impaired fasting glucose, IFG) dhe 44% të përcaktuar nga një test i ndryshëm gjaku për hemoglobinë të glikozuar (HbA1c). Vetëm 8% e paradiabetikëve të përcaktuar nga IFG-ja dhe 9% e atyre të përcaktuar nga analiza HbA1c, kishin zhvilluar diabet në periudhën 2016-2017, ndërsa përkatësisht 44% dhe 13% ishin përmirësuar aq sa rezultatet e testit të ishin brenda normës. 16% dhe 19% kishin vdekur nga shkaqe të tjera.

"Të moshuarit me paradiabet, siç përcaktohet nga studimi, duket se kanë më shumë të ngjarë të kenë nivele më të ulëta të glukozës në gjak ose të vdesin nga shkaqe të tjera sesa të përparojnë drejt diabetit. Duket se te të moshuarit, "paradiabeti" është thjesht një diagnozë jo e besueshme", tha Selvini. Sipas Mary Rooney, nënshkruesja e parë e artikullit, gjetjet mbështesin faktin se për të moshuarit me paradiabet, vëmendje i duhet kushtuar përmirësimit të stilit të jetës, duke përfshirë stërvitjen dhe dietën, kur është e mundur dhe e sigurt. Për autorët, mjekët duhet t'i përqendrojnë përpjekjet e shqyrtimit në faktorët e rrezikut në rastin e të moshuarve, pasi këta janë më të dobishëm në parashikimin e sëmundjeve dhe vdekshmërisë në këtë popullatë.

 

JAMA Intern Med 2021. Doi: 10.1001/jamainternmed.2020.8774.
https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.8774


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>