Diabetologji

mar282023

Obeziteti dhe diabeti 2. Rreziku varet edhe nga faktorët gjenetikë dhe socio-ekonomikë

Një studim i botuar në "Diabetes Care" dhe i koordinuar nga Miriam Udler nga Shkolla Mjekësore e Harvardit, zbulon një sinergji të rëndësishme midis faktorëve socio-ekonomikë dhe gjenetikë në modulimin e rrezikut për zhvillimin e obezitetit dhe diabetit të tipit 2, dhe thekson rëndësinë e luftimit të varfërisë për të reduktuar incidencën e sëmundjeve metabolike si në nivel individual ashtu edhe në nivel komuniteti, veçanërisht tek individët me rrezik të lartë gjenetik.

"Faktorët gjenetikë dhe socio-ekonomikë, i pari i brendshëm dhe i pandryshueshëm, i dyti i jashtëm dhe potencialisht i përmirësueshëm, rrisin rrezikun për sëmundje metabolike, por kontributet relative të dy faktorëve dhe shkalla në të cilën ata mund të ndërveprojnë për të ndikuar në rrezikun që secili individ është i predispoziuar ende nuk është kuptuar mirë", shpjegojnë autorët, të cilët për të vlerësuar më mirë temën, shqyrtuan efektet e rrezikut gjenetik dhe atij socio-ekonomik në dy grupe prej 26,737 dhe 223,843 pjesëmarrësish me prejardhje gjenetike evropiane dhe në dy grupe të tjera të formuara nga 3,468 dhe 7,459 subjekte me prejardhje joevropiane.

Në të katër grupet, të regjistruar në Mass General Brigham Biobank dhe UK Biobank, studiuesit analizuan të dhënat gjenetike në miliona pika në gjenom, si dhe informacionet në lidhje me arsimin, të ardhurat, profesionin dhe zonën e banimit të secilit prej pjesëmarrësve. Rezultatet e kombinuara treguan se njerëzit në kuintilin më të lartë të rrezikut gjenetik dhe socio-ekonomik kanë një prevalencë të diabetit të tipit 2 më shumë se 7 herë më të lartë dhe një prevalencë të obezitetit më shumë se 3 herë më të lartë se kuintilet e kombinuara me rrezikun më të ulët, me një përqindje respektivisht 22.2% kundrejt 3.1% dhe 69.0% kundrejt 20.9%.

"Këto të dhëna hapin rrugën për një qasje globale për parandalimin e sëmundjeve metabolike, ku ndërhyrjet e administratorëve publikë mund të kenë një ndikim më të madh nëse synojnë përmirësimin e nivelit socio-ekonomik veçanërisht te njerëzit që kanë gjithashtu një rrezik të lartë gjenetik", përfundon Udler.

 

Diabetes Care 2023. Doi: 10.2337/dc22-1954
http://doi.org/10.2337/dc22-1954


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>