Focus

jan132021

Rritet shkalla e vdekshmërisë nëse kirurgu operon ditën e ditëlindjes së tij

Sipas një studimi të botuar në edicionin e krishtlindjeve të "British Medical Journal", pacientët që i nënshtrohen një operacioni në ditëlindjen e kirurgut, janë subjekte të vdekshmërisë më të lartë se pacientët që operohen në ditët e tjera të vitit. "Këto zbulime sugjerojnë se kirurgët mund të shpërqendrohen nga ngjarjet e jetës që nuk lidhen drejtpërdrejt me punën", thotë Hirotaka Kato, nga Universiteti i Kalifornisë në Los Anxhelos, emri kryesor i studimit.

Studimi ka treguar se zhurmat, problemet e pajisjeve dhe bisedat personale në sallën e operacionit kanë efekt negativ në punën e kirurgëve, por provat që përdorin të dhëna nga jeta reale janë të kufizuara. Për të kuptuar më mirë situatën, studiuesit shikuan të dhënat e vdekjeve brenda 30 ditëve pas operacionit për pacientët e moshës 65 deri 99 vjeç, që i nënshtrohen një prej 17 procedurave të zakonshme kirurgjikale urgjente në spitalet e SHBA-së. Më pas, ata mblodhën dhe kryqëzuan ditëlindjet e kirurgëve me ato të dhëna. Në përgjithësi, janë analizuar 980,876 procedura, nga të cilat 2,064 (0,2%) janë kryer në ditëlindjen e kirurgëve. Pacientët që iu nënshtruan një operacioni në ditëlindjen e një operatori treguan vdekshmëri më të lartë se pacientët që iu nënshtruan asaj në ditët e tjera (6.9% kundrejt 5.6%).

Sipas ekspertëve, ky ndikim është i krahasueshëm me atë të ngjarjeve të tjera, duke përfshirë fundjavat, festat e fundvitit dhe të krishtlindjeve, që besohet se janë elemente të rrezikut shtesë në vdekshmëri. Sipas autorëve, nxitimi i kirurgëve për përfundimin e procedurave në ditën e ditëlindjes për shkak të ndonjë programi të mundshëm gjatë mbrëmjes, bisedat për ditëlindjen në sallën e operacionit, ose mesazhet e urimit në telefon mund të shpërqendrojnë, duke shkaktuar gabime. Nga ana tjetër, kirurgët mund të kenë më pak të ngjarë të kthehen në spital për të parë pacientët e tyre nëse darkojnë me familjen dhe miqtë sesa në mbrëmjet e zakonshme.

"Ngjarjet e jetës që nuk lidhen drejtpërdrejt me punën, mund të ndikojnë në performancën e kirurgëve, por natyra e studimit nuk lejon krijimin e një lidhjeje shkakësore", përfundojnë autorët.


BMJ 2020. Doi: 10.1136/bmj.m4381
https://doi.org/10.1136/bmj.m4381


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>