Focus

mar222023

Proteina artificiale që mund të luftojë stafilokokun edhe në rast rezistence

Sipas një studimi të botuar në "Journal of Investigative Dermatology", endolizina, një proteinë e re e krijuar nga njeriu, ka treguar të jetë e dobishme për trajtimin e infeksioneve të stafilokokut te pacientët me limfomë të lëkurës.
"Staphylococcus aureus (S. aureus) dyshohet se nxit aktivitetin e sëmundjes në limfomat e qelizave T të lëkurës (CTCLs). Ne vlerësuam efektin e një proteine rekombinante antibakteriale, të quajtur endolysin XZ.700, në kolonizimin e lëkurës nga S. aureus dhe në aktivizimin e qelizave T malinje", shpjegon Niels Odum nga Universiteti i Kopenhagës, autori kryesor i studimit.

"Për njerëzit që janë të sëmurë rëndë, për shembull me limfomë të lëkurës, stafilokoku mund të jetë një problem i madh, ndonjëherë i vështirë për t'u zgjidhur, pasi shumë prej tyre janë të infektuar me një lloj stafilokoku aureus rezistent ndaj antibiotikëve. Prandaj duhet të jemi të kujdesshëm që të mos i japim antibiotikë të gjithëve, sepse nuk duam të kemi të bëjmë me baktere më rezistente. Prandaj, është e rëndësishme të gjejmë mënyra të reja për trajtimin dhe parandalimin e këtyre infeksioneve", vijon ai.

Studiuesit analizuan efektin e proteinës në mostrat e lëkurës nga pacientët dhe vunë re se endolizina ishte në gjendje të vriste stafilokokun aureus rezistent dhe jo rezistent pa pasur nevojë për antibiotikë. Në të vërtetë, endolizina frenoi fuqishëm përhapjen e S. aureus të izoluar nga lëkura e limfomave të qelizave T të lëkurës dhe uli ndjeshëm numrin e qelizave bakteriale të S. aureus në një mënyrë të varur nga doza.

Në mënyrë të ngjashme, kolonizimi ex vivo i lëkurës së shëndetshme dhe të dëmtuar nga S. aureus u frenua thellësisht nga endolizina. Për më tepër, endolizina pengoi induksionin e S. aureus të interferon-gamës (IFNγ) dhe kemokinës CXCL10 të induktueshme nga IFNγ në lëkurë të shëndetshme.

Ndërsa S. aureus me prejardhje nga pacientët stimuloi aktivizimin dhe përhapjen e qelizave T malinje in vitro përmes një mekanizmi indirekt që përfshin qelizat T jo malinje, endolizina frenoi fuqishëm efektet e S. aureus në aktivizimin dhe përhapjen e qelizave T malinje dhe linjave qelizore ne prani te qelizave T jo malinje.

"Gjëja më e mirë e kësaj enzime është se ajo është projektuar për të depërtuar në murin e stafilokokut aureus. Kjo e lejon atë të synojë dhe të vrasë stafilokokun e dëmshëm dhe të lërë të paprekura bakteret e padëmshme të lëkurës. Gjithashtu, nuk ka rëndësi nëse bakteri është rezistent ndaj antibiotikëve apo jo, sepse endolisina nuk funksionon njësoj si antibiotikët", shpjegojnë autorët.

"Së bashku, puna jonë ofron prova që endolizina XZ.700 pengon kolonizimin e lëkurës, shprehjen e kemokinave dhe përhapjen e S. aureus patogjene dhe bllokon efektet e tij të mundshme nxitëse të tumorit në qelizat T malinje" përfundojnë ekspertët.

 

Journal of Investigative Dermatology 2023. Doi: 10.1016/j.jid.2023.01.039
http://doi.org/10.1016/j.jid.2023.01.039

 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>