Mjekësi e përgjithshme

maj92023

Mikrobiota intestinale jofunksionale mund të favorizojë anoreksinë nervore

Sipas një studimi të botuar në Nature Microbiology, mikrobiota intestinale jofunksionale mund të kontribuojë në patogjenezën e anoreksisë nervore.

Anoreksia nervore (AN) është një çrregullim i të ngrënit me vdekshmëri të lartë, që përfshin kryesisht gratë dhe ka një prevalencë në popullatë prej rreth 1%. "Patogjeneza e anoreksisë nervore ka të ngjarë të përfshijë gjenetikën dhe faktorë të ndryshëm mjedisorë, dhe ndryshimet e mikrobiotës intestinale janë vërejtur edhe tek individët me këtë sëmundje nëpërmjet sekuencës së amplikonit", thotë Yong Fan nga Universiteti i Kopenhagës në Danimarkë, autori kryesor i studimit.

Studiuesit u përpoqën të hetonin nëse mikrobiota intestinale jofunksionale mund të kontribuojë në patogjenezën e anoreksisë nervore. Për këtë ata kryen analiza metagjenomike dhe metabolike nga mostrat e fekaleve dhe të gjakut të një grupi prej 77 grash me anoreksi nervore dhe i krahasuan rezultatet me ato të një grupi tjetër të përbërë nga 70 gra të shëndetshme.

Ekspertët vunë re se taksa të ndryshme bakteriale, duke përfshirë Clostridiumin, ndryshonin në anoreksinë nervore dhe se këto baktere ishin të lidhura me sjelljet e të ngrënit dhe shëndetin mendor. Te gratë me anoreksi u vu re edhe një ndryshim i viromës intestinale dhe ndërveprimet midis viruseve dhe baktereve intestinale u reduktuan.

Modulet funksionale bakteriale të lidhura me degradimin e neurotransmetuesve u pasuruan me anoreksinë nervore dhe variantet strukturore bakteriale u lidhën me karakteristikat metabolike të sëmundjes. Analiza e metabolizmit të gjakut zbuloi një rritje të metabolitëve të lidhur me reduktimin e marrjes së ushqimit.

Më pas, autorët kryen një transplantim të mikrobiotës fekale nga gratë me anoreksi nervore te minjtë pa mikrobiotë të cilët ndoqën një dietë të reduktuar në energji, për të pasqyruar sjelljen e të ushqyerit të anoreksisë dhe zbuluan se mikrobiota e fituar ishte në gjendje të reduktonte shtimin në peshë të kafshëve dhe për të modifikuar shprehjen e gjeneve të përfshira në kontrollin e oreksit dhe shpenzimin e energjisë.  

 

Nature Microbiology 2023. Doi: 10.1038/s41564-023-01355-5
https://doi.org/10.1038/s41564-023-01355-5


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>