ushqyerje me gji

nën202014

Barnat gjatë laktacionit, AIFA: binomi është i mundur

Ndërprerja e trajtimit farmakologjik ose ndërprerja e ushqyerjes me gji kur merren barna vjen si pasojë e frikës lidhur me efektet e mundshme negative që kalimi i barnave në qumështin e nënës mund të ketë në shëndetin e të porsalindurit.
transparent

mar262015

Kohëzgjatja e ushqimit me gji tek fëmijët, reflektohet tek inteligjenca

Sipas një studimi tek “The Lancet global health” një periudhë më e gjatë e të ushqyerit me gji të fëmijës bashkangjitet me një nivel inteligjence më të lartë (IQ) në moshë të rritur, një shkollim më të mirë dhe fitime më të larta në punë. “ Efekti i ushqimit me gji tek zhvillimi cerebral dhe tek ..
transparent

sht162015

Ushqyerja me gji zvogëlon riskun e përsëritjes së sklerozës së shumëfishtë

Sipas një artikulli të publikuar në revistën “Jama Neurology” gratë e prekura nga skleroza e shumëfishtë që ushqejnë vetëm me gji foshnjat e tyre për të paktën dy muaj, rrezikohen më pak nga përsëritja e sëmundjes, në krahasim me gratë që nuk ushqejnë me gji ose e bëjnë këtë pjesërisht.
transparent

jan302018

Infeksioni i cytomegalovirus-it nuk ka pasoja neurologjike te foshnjat e parakohshme

"Infeksioni i cytomegalovirusit post natal (pCMV) transmetohet shpesh përmes qumështit të gjirit, të freskët. Për këtë arsye, ushqyerja me gji ndërpritet ose qumështi i gjirit paratrajtohet për të parandaluar transmetimin e...
transparent

mar122018

Ekspertët paralajmërojnë: Dieta vegane në shtatzëni i shkakton dëme neurologjike fëmijës

Lajmi vjen nga ekspertët e spitalit “Bambino Gesù” në Romë dhe nga Meyer-i i Firences: në dy vjet, rastet e deficitit të vitaminës B12 në shtatzëni janë trefishuar, duke shkuar nga 42 në vitin 2015, në 126, në vitin 2016. Mjekët...
transparent

maj162018

Prolaktinoma në shtatzëni. Verifikohet siguria e antagonistëve të dopaminës mbi fetusin dhe mbi nënën

Një studim i fundit, i zhvilluar nga disa kërkues portugezë, shqyrton një problematikë klinike të studiuar shumë pak, siç janë rezultatet e grave me prolaktinomë, pas shtatzënisë...
transparent

sht262018

Flenë më mirë foshnjat që i nisin më shpejt ushqimet e ngurta

Për të qartësuar këtë çështje, kërkuesit kanë krahasuar gjumin fëmijëror dhe cilësinë e jetës së nënës te pjesëmarrësit në studimin EAT. Të lindurit e grupit të ushqimit të hershëm, i kanë nisur ushqimet e ngurta rreth...
transparent

tet242018

Ushqyerja me gji i mbron fëmijët nga obeziteti

Te të sapolindurit e ushqyer me gji, rreziku i mbipeshës në vitin e parë të jetës, bie dhe është i varur nga sasia e qumështit, sipas një studimi të publikuar në “Pediatrics”. Autorët kanë analizuar si indeksin e masës trupore...
transparent

qer272019

IgA-ja në qumështin e nënës, i mbron të lindurit e parakohshëm nga enterokoliti nekrotizant

Sipas një studimi të ri të botuar në “Nature Medicine”, imunoglobulina A (IgA) e pranishme në qumështin e nënës, parandalon enterokolitin nekrotizant (NEC) te foshnjat e...
transparent

sht302019

Heqja e qumështit të gjirit. Sipas EFSA-s, ja çasti i duhur për të nisur ushqimin

Komisioni Evropian i ka kërkuar EFSA-s, Autoritetit Evropian të Sigurisë së Ushqimit, një mendim mbi përcaktimin e moshës së duhur për t’u nisur bebeve ushqime të ndryshme nga qumështi (me bazë drithërash...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>