Epilepsia

jan182016

Gjendja epileptike, rishikohet përkufizimi dhe klasifikimi

“Gjendja epileptike (SE) është rezultat i dështimit të mekanizmave përgjegjës për zgjidhjen e krizës epilepitke që çojnë në konvulsione të zgjatura jo normale (pas pikës temporale t1) dhe mund të ketë pasoja afatgjata (pas pikës temporale t2), përfshi vdekjen e qelizave nervore, dëmin nervor dhe ndr
transparent

shk82016

Dita Ndërkombëtare e Epilepsisë. Prof. Jera Kruja: Diagnostikimi i hershëm shumëfishon mundësitë për shërim përfundimtar të pacientëve

Shënohet sot Dita Ndërkombëtare e Epilepsisë, një ndër sëmundjet neurologjike më të përhapura në botë. Fjala epilepsi (nga greqishtja eπιλαµβaνeιν, “të kapesh në befasi”) tregon një gjendje kronike të kushtëzuar nga një “shkarkim elektrik” i papritur i qelizav
transparent

gus32016

Trajtimi kronik me barna antiepileptike ndryshon profilin tiroiden

Një grup neurologësh të Universitetit Zhejiang në Hagzhou (Kinë) ka zhvilluar së fundi një metanalizë lidhur me efektin e barnave antiepileptike (AED) në funksionin tiroiden te pacientët e prekur nga epilepsia. Autorët kanë shqyrtuar studimet mbi këtë temë nga literatura mjekësor
transparent

tet202016

Identifikohet një markator i dobishëm për të zhvilluar terapitë e epilepsisë

Kërkuesit e institutit “Mario Negri” në Milano kanë identifikuar një markator në gjendje që të sinjalizojë fazën fillestare të epilepsisë. Zbulimi bazohet në analizën e të dhënave të nxjerra nga kërkuesit italianë dhe izraelitë në një model eksperimental që riprodhon te minjtë atë që ndodh në trurin
transparent

maj42017

Epilesia, udhëzime të reja për vdekjen e papritur

Akademia Amerikane e Neurologjisë (AAN) dhe Shoqata Amerikane e Epilepsisë (AES) kanë publikuar në Neurology udhëzimet e reja të aprovuara nga Shoqata Ndërkombëtare e Neurologjisë së Fëmijëve për vdekjen e papritur në epilepsi (Sudep). Dokumenti gjithashtu është prezantuar gjatë një konference për s
transparent

pri92018

Zbulim i rëndësishëm: shkencëtarët kanë riprogramuar qelizat për të luftuar epilepsitë, diskinezitë dhe migrenat

Një studim i publikuar në “Brain”, tregon se mutacionet e gjenit PRRT2 mund të bëjnë çaktivizimin e proteinës përkatëse, duke shkaktuar shqetësime nervore me manifestime të tilla si epilepsia, diskinezitë ose migrenat. Rëndësia e...
transparent

gus12018

Zhvillimin e epilepsisë e nxisin faktorë të modifikueshëm gjatë moshës së mesme

Faktorët e rrezikut potencialisht të modifikueshëm në moshën e mesme janë të lidhur me zhvillimin e epilepsisë me fillim të vonshëm, sipas një studimi të publikuar online në “JAMA Neurology”. "Ne dëshironim të shqyrtonim...
transparent

tet182018

Meshkujt që i nënshtrohen fototerapisë, rrezikohen nga krizat epileptike

Fototerapia e përdorur për të trajtuar verdhëzën neonatale shoqërohet me një rritje të lehtë të rrezikut për kriza epileptike të mëvonshme, siç sugjeron një studim danez retrospektiv, i publikuar në “Pediatrics”...
transparent

nën142018

Diabeti i tipit 2 dhe hipoglicemia e rëndë, shtojnë rrezikun për epilepsi

Studimet e fundit kanë zbuluar se diabeti i tipit 1 mund të shoqërohet me incidencën e epilepsisë, ndonëse mekanizmat që mbështesin këtë marrëdhënie mbeten të paqarta. Prandaj, ne donim të vlerësonim ekzistencën e një lidhjeje...
transparent

gus62020

Kuercetina mbron shëndetin e zemrës dhe të trurit. Ja, ku gjendet

Një përbërës i pranishëm te kapra (capparis spinosa) turshi, jo vetëm që është në gjendje të aktivizojë proteinat e përfshira në aktivitetin normal të trurit dhe zemrës, por edhe mund të shërbejë për trajtimin e epilepsisë dhe aritmive...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>