akut

pri32018

Në sinusitin akut, mjekët i tejkalojnë kufijtë e kohëzgjatjes së antibiotikëve

Kohëzgjatja e terapisë me antibiotikë te të rriturit me sinusit, shpesh i tejkalon rekomandimet e udhëzimeve aktuale, sipas hulumtimit të publikuar në “JAMA Internal Medicine”. “Rezultatet tona tregojnë se më shumë se dy të tretat e...
transparent

nën72019

Hemorragjia e traktit të sipërm gastrointestinal. Udhëzime të reja për menaxhimin e pacientëve

Janë përditësuar udhëzimet e vitit 2010 për menaxhimin e pacientëve me hemorragji të traktit të sipërm gastrointestinal jo nga varicet. Rekomandimet e reja, të publikuara në “Annals of Internal Medicine”, përqendrohen në...
transparent

qer232020

Rreziku i dështimit akut të zemrës te fëmijët në Covid-19. Ja, si duhet ndërhyrë

Dështimi akut i zemrës për shkak të një gjendjeje të rëndë inflamatore, e njohur gjithashtu si sindroma inflamatore multisistemike te fëmijët ose Mis-C, mund të ndodhë te fëmijët pas infeksionit nga coronavirusi Sars-Cov-2...
transparent

qer292020

Covid-19. Vlerat e larta të kortizolit janë të lidhura me një rrezik më të madh për vdekje

Pacientët me Covid-19 që kanë nivele të larta të kortizolit në momentin e shtrimit në spital, janë më të rrezikuar për të vdekur. “Analizat tona tregojnë për herë të parë që pacientët me Covid-19 paraqesin një përgjigje...
transparent

pri272021

Coronavirusi i ri shkakton dëmtime neurologjike, megjithëse nuk i infekton qelizat e trurit

Sipas një studimi të ri të botuar në “Brain”, Sars-CoV-2 mund të mos jetë në gjendje të infektojë trurin drejtpërdrejt, por gjithsesi, mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme neurologjike. “Punimi ynë sugjeron...
transparent

maj262021

Presioni i lartë i gjakut i rrezikon gratë në moshë të mesme për ngjarje akute kardiake

Gratë që kanë një presion gjaku të rritur lehtësisht në të 40-at, kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sindroma koronare akute kur të bëhen 50 vjeç, krahasuar me gratë...
transparent

nën32021

Pandemia Covid dhe tiroidet. Janë të shumtë faktorët që vënë në rrezik funksionin

Disa studime kanë treguar një shtim të tiroiditit subakut - në baza inflamatore dhe nga infeksioni viral - të shoqëruar gjithashtu me dhimbje në palpimin e gushës, me një përbërës fillestar të hipertiroidizmit, të cilat...
transparent

shk172022

Oliguria lidhet me vdekshmërinë në dëmtimin renal akut

Sipas një studimi të publikuar në Jama Network Open, oliguria që zgjat më shumë se 12 orë, ka implikime të rëndësishme diagnostike mbi dëmtimin renal akut dhe është e lidhur me rezultatet, pavarësisht...
transparent

maj32022

Hepatiti misterioz te fëmijët. Prof. Arjan Harxhi: 10 % e rasteve kanë nevojë për transplant të mëlçisë

Hepatiti misterioz që shfaqet te fëmijët 1 deri në 16 vjeç, ka alarmuar mjekët infeksionistë dhe ata pediatër në të gjithë botën. Në Kongresin Europian të Sëmundjeve Infektive, që u zhvillua në Lisbonë, është mbajtur një seancë...
transparent

maj92022

Hepatiti akut te fëmijët. Rekomandimet e CDC-së mbi testimet që duhen bërë

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë lëshuar një alarm kombëtar shëndetësor për të njoftuar mjekët dhe autoritetet e shëndetit publik për një grup fëmijësh me hepatit akut me origjinë...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>