Kardiologji

qer232020

Rreziku i dështimit akut të zemrës te fëmijët në Covid-19. Ja, si duhet ndërhyrë

Dështimi akut i zemrës për shkak të një gjendjeje të rëndë inflamatore, e njohur gjithashtu si sindroma inflamatore multisistemike te fëmijët ose Mis-C, mund të ndodhë te fëmijët pas infeksionit nga coronavirusi Sars-Cov-2 me sindromën respiratore akute. Kjo është ajo që del nga një studim i botuar në "Circulation", nënshkruar nga Zahra Belhadjer (M3c-Necker Enfants Malades, Paris) dhe kolegët.

Gjatë dy muajve të pandemisë Sars-CoV-2, studiuesit mblodhën të dhëna klinike, biologjike dhe terapeutike te 35 fëmijë, me moshë mesatare 10 vjeç, të shtruar në spital në disa njësi të kujdesit intensiv pediatrik zviceran dhe francez për shok kardiogjen, mosfunksionim të ventrikulit të majtë dhe gjendje të rëndë inflamatore. Duke vepruar kështu, ata zbuluan se komorbiditetet ishin të pranishme në 28% të rasteve, duke përfshirë astmën, mbipeshën dhe, jo më pak, simptomat gastrointestinale.
"Në një të tretën e pjesëmarrësve, fraksioni i derdhjes së ventrikulit të majtë ishte më pak se 30%", shkruajnë autorët, duke specifikuar se në tetë nga 10 pacientë ishte e nevojshme terapia me barna inotropike pozitive. Por jo vetëm: 28% e rasteve kërkuan trajtim me ECMO (oksigjenim i membranës ekstrakorporale). Prania e një stuhie citokinike, një komplikacion i njohur që ndikon në rastet më të rënda të infeksionit Covid-19, doli nga dozat e shënuesve inflamatorë si interleukina 6 (mesatarja 135 pg/ml) dhe nga aktivizimi i makrofageve (D-dimer: mesatarja 5.284 ng/ml). Për më tepër, në disa raste, ka pasur edhe një rritje të peptidit natriuretik të trurit (mesatarisht 5,743 fq/ml).

"Përballë kësaj, vetëm 8% e pacientëve rezultuan pozitivë për infeksionin Sars-CoV-2", theksojnë studiuesit, duke shtuar se të gjithë pacientët morën imunoglobulina intravenoze dhe një e treta u trajtuan me terapi shtesë steroide. "Në 25 nga 35 pacientë të nxjerrë nga kujdesi intensiv pediatrik, u rivendos funksioni i ventrikulit të majtë. Asnjë pacient nuk ka vdekur dhe ndërhyrja ECMO ka rezultuar e suksesshme", përfundon Belhadjer.


Circulation 2020. Doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048360
https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048360


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>