lindje

qer82018

Dhimbja pas lindjes. Publikohen udhëzimet në lidhje me trajtimin

“Ekzistojnë variacione individuale të intensitetit të simptomave dhe dallime në mënyrën me të cilën gratë i metabolizojnë barnat. Duke e ditur se dhimbja mund të ndërveprojë me aftësinë e gruas për t’u...
transparent

qer122018

Shtatzënat kardiopatike. Përcaktohet parashikuesi i rrezikut për komplikacione

Sipas një studimi të publikuar në “Journal of the American College of Cardiology”, te gratë me probleme kardiopatike, shtatzënia shton rrezikun për komplikacione kardiake, por ato janë të parashikueshme, falë një...
transparent

kor52018

A sjell stimulimi i dhimbjeve të lindjes, më shumë operacione cezariane?

Stimulimi i dhimbjeve të lindjes te shtatzënat me rrezik të ulët në javën e 39-të të shtatzënisë, lidhet me një normë të reduktuar të lindjeve cezariane, krahasuar me pritjen e dhimbjeve të lindjes. Këto rezultate sugjerojnë...
transparent

gus82018

Gastrektomia mund të përmirësojë rezultatet e lindjes, te gratë obeze

Disa rezultate materne dhe perinatale mund të jenë më të mira te gratë obeze që i janë nënshtruar gastrektomisë në formë mënge laparoskopike (LSG), krahasuar me ato që nuk janë trajtuar nga kirurgjia bariatrike. Ky...
transparent

tet102018

Depresioni pas lindjes. Baballarët vuajnë thuajse sa nënat

Baballarët kanë pothuajse po aq mundësi sa nënat për të rezultuar pozitivë në kontrollet për depresion pas lindjes, sipas një studimi të publikuar në “JAMA Pediatrics”. Prindërimi sjell ndryshime të mëdha në...
transparent

dhj182018

Lind fëmija i parë në botë, nga mitra e transplantuar prej një dhurueseje të vdekur

Një artikull i publikuar në “The Lancet”, me autore kryesore Dani Ejzenberg, gjinekologe në Spitalin Universitar të San Paolos në Brazil, përshkruan rastin e një gruaje që ka kryer një transplant të mitrës duke marrë atë të një dhurueseje të vdekur dhe më pas...
transparent

mar122019

Viti 2018. Bie me 17.4% numri i lindjeve

Numri i bebeve që lindin, po reduktohet nga viti në vit. Sipas raportit më të fundit të INSTAT-it, lindjet kanë rënë me gati 17.4 %. Në 1 janar 2019, kemi pothuajse 3700 më pak meshkuj të moshës nga 0-4 vjeç dhe gati 3000 femra më...
transparent

maj62019

Nevojitet ekografi në fazat e përparuara të shtatzënisë. Ja, përfitimet!

Kryerja e një ekografie universale në javën e tridhjetë e gjashtë të shtatzënisë do të shmangte mos diagnostikimin e një paraqitjeje podalike në momentin e lindjes, do të ulte incidencën për operacion cezarian urgjent dhe do të...
transparent

maj132019

Lindja cezariane dyfishon rrezikun e komplikacioneve te gratë mbi 35 vjeçe

Lindja cezariane është lidhur me një rrezik më të madh për komplikacione të rënda për nënën, krahasuar me lindjen vaginale, sidomos te gratë 35 ose më shumë vjeçe. Mjekët duhet të marrin në konsideratë këtë shtim...
transparent

maj292019

Migrena në shtatzëni, përkeqëson disa rezultate materne dhe neonatale

Sipas një studimi danez, te shtatzënat me dhe pa migrenë, kjo patologji lidhet me një rritje të çrregullimeve nga hipertensioni, që kanë të bëjnë me shtatzëninë e nënës. Përveç kësaj, te të porsalindurit, migrena e nënës...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>