parandalim

qer182018

Udhëzuesi i ri: EKG-ja nuk u duhet këshilluar njerëzve pa simptoma dhe në rrezik të ulët

Në një përditësim të udhëzimeve të vitit 2012 të publikuar në “JAMA”, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA-së rekomandon të mos bëhet një kontroll me elektrokardiogramë për të vlerësuar rrezikun...
transparent

qer212018

Sa më të shpeshta seancat e saunës, aq më i vogël rreziku për iktus

Sipas revistës “Neurology”, e cila ka publikuar një studim të kryer nga një grup studiuesish të spitaleve universitare Bristol, Angli, nëse bën vazhdimisht sauna, mund të reduktosh rrezikun për iktus. Rezultatet e studimit kanë...
transparent

qer222018

Ndryshojnë udhëzimet për tumorin kolorektal. Pse duhet të nisë parandalimi në moshën 45-vjeçare?

Në një përditësim të udhëzimeve të Shoqatës Amerikane të Kancerit, këshillohet që kontrolli për tumorin kolorektal te të rriturit me rrezik mesatar, të nisë në moshën 45-vjeçare, pesë vjet më herët nga ç’rekomandohej më parë. Rekomandimet...
transparent

kor262018

Demenca. OBSH-ja parashikon trefishim të rasteve në 30 vitet e ardhshme.

Në të njëjtët hapa me plakjen e popullsisë, parashikohet të ecë edhe numri i njerëzve të prekur nga demenca, i cili do të trefishohet duke shkuar nga 50 milionë, në 152 milionë, brenda vitit 2050. Ky vlerësim është...
transparent

tet92018

Mjekët e familjes, kurs për të shtuar njohuritë mbi problemet e veshkave

Sëmundjet e veshkave në popullatë duket se janë një kambanë alarmi për sistemin tonë shëndetësor. Mjekët nefrologë thonë se 10.6 % e shqiptarëve janë të prekur nga dëmtime te veshkave, deri në...
transparent

tet172018

Kontributi që jep dhimbja kronike në vendimin për vetëvrasje...

Një analizë e të dhënave të grumbulluara në një sistem raportimi me detaje mbi vdekjet e dhunshme në SHBA (Sistemi Kombëtar i Raportimit të Vdekjeve të Dhunshme: NVDRS) tregon se dhimbja kronike mund të ketë një...
transparent

dhj192018

Sëmundjet kardiovaskulare. Një studim hedh dyshime mbi përshkrimin e statinave

Shumë udhëzime përdorin si bazë për rekomandimet mbi përdorimin e statinave në parandalimin primar, riskun e pritshëm për sëmundjet kardiovaskulare në 10 vitet pasuese. Megjithatë, në këto dokumente, shpesh mbetet pak e qartë se si janë konsideruar dhe vlerësuar...
transparent

pri32019

Udhëzime të reja për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Jo, përdorimit të përgjithësuar të ASA-s

Kolegji Amerikan i Kardiologjisë, në bashkëpunim me Shoqatën Amerikane të Zemrës, ka publikuar në “Journal of the American College of Cardiology” dhe në “Circulation” udhëzime të reja në lidhje me kurën parandaluese të...
transparent

pri112019

Vdekja e papritur e atletëve. Modifikimet varen nga lloji i sportit

Dy studime të reja të zhvilluara nga një grup pune në qendrën spitalore sieneze dhe të publikuara në “Jacc: Cardiovascular Imaging” dhe në “Journal of the American Society of Echocardiography”, tregojnë se zemra e...
transparent

gus52019

Variacionet gjenetike që çojnë te tumoret, nuk lindin rastësisht

Sipas një studimi italian, me pjesëmarrje të gjerë, të publikuar në “Nature Genetics”, translokacionet kromozomike, që janë ndër përgjegjëset kryesore të zhvillimit të kancerit, nuk paraqiten në gjenomë...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>