IMT

dhj182018

Obeziteti: një tendencë që ndeshet në mikrobiomë që në moshën 2-vjeçare

“Ne kemi vënë re se përbërja e mikrobiomës intestinale në moshën 2-vjeçare lidhet me indeksin e masës trupore (IMT) të moshës 12-vjeçare. Duhet vënë re fakti që IMT-ja në moshën 2-vjeçare nuk ishte në mënyrë të konsiderueshme më e lartë te fëmijët që, më pas kanë...
transparent

shk82023

Diabeti 1 te të rriturit. Zbulohet një lidhje mes vetëstigmatizimit dhe hemoglobinës së glikuar

Individët me gjendje mjekësore kronike mund të stigmatizojnë veten, mund të kenë reagime emotive negative ose sjellje akuzuese ndaj vetes për shkak të gjendjes së tyre...
transparent

shk162023

Aktiviteti fizik para shtatzënisë ul rrezikun për diabet gjestacional

Aktiviteti fizik nën mbikëqyrjen e personelit shëndetësor redukton incidencën e diabetit melit gjestacional te gratë shtatzëna, sipas një studimi të botuar në “Journal of...
transparent

mar232023

Çrregullimet e të ngrënit. Metaanaliza bën përmbledhjen e rasteve te fëmijët

Një metaanalizë e publikuar në “JAMA Pediatrics” tregon se më shumë se një në pesë fëmijë dhe adoleshentë vuajnë çrregullime të të ngrënit dhe se ky problem është më i...
transparent

mar302023

Edhe shtimi i lehtë në peshë rrit rrezikun për hipertension te fëmijët

Edhe një shtim i lehtë në peshë mund të rrisë rrezikun për hipertension, rrezik i cili mund të rritet edhe më shumë nëse shtimi në peshë vazhdon me kalimin e kohës. Kjo është...
transparent

pri62023

Funksioni pulmonar. Çfarë ndikon në fëmijërinë e hershme

Indeksi i masës trupore të nënës (IMT), pesha e lindjes, masa dhjamore dhe ajo yndyrore janë faktorët që kanë ndikimin më të madh në funksionin e mushkërive të fëmijëve gjatë...
transparent

pri182023

Diabeti gjestacional. Rreziku reduktohet duke zbehur dritat para gjumit

Për të reduktuar rrezikun për diabet gjestacional, gratë shtatzëna duhet të fikin jo vetëm dritat e shtëpisë, por gjithashtu të fikin ose zbehin ndriçimin e ekraneve të...
transparent

qer132023

Ekspozimi ndaj ndotësve PFAS gjatë shtatzënisë shton rrezikun për obezitet te fëmijët

Një studim i ri i publikuar në “Environmental Health Perspectives” konfirmon se rreziqet e ekspozimit ndaj të ashtuquajturave “kimikate të përjetshme” fillojnë që para...
transparent

kor182023

Demenca, rrezik më i lartë për ish-futbollistët. Të dhënat e studimit britanik

Ish-futbollistët profesionistë kanë 3.46 herë më shumë mundësi të zhvillojnë sëmundje neurodegjenerative dhe gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për t’u prekur nga...
transparent

gus302023

Butirati përmirëson obezitetin pediatrik, nëse i shtohet një diete të shëndetshme

Butirati, një acid yndyror me zinxhir të shkurtër që prodhohet nga flora bakteriale dhe luan rol jetësor në shëndetin e zorrëve, kur i shtohet një diete të shëndetshme...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>