Pediatri

pri52024

Ezofagiti eozinofilik. FDA autorizon dupilumabin për fëmijët nën 12 vjeç

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) në SHBA, miratoi përdorimin e dupilumabit në trajtimin e ezofagitit eozinofilik (EoE), inflamacion alergjik i ezofagut, te fëmijët e moshave 1-11 vjeç me peshë 15 kg. Në vitin 2022, ky ent rregullator miratoi po të njëjtin bar për trajtimin e EoE-së te pacientët 12 vjeç e lart, duke e bërë atë barin e parë të indikuar në atë patologji me bazë imunitare në SHBA. Në EoE, eozinofilet grumbullohen në ezofag, duke shkaktuar dëmtime dhe inflamacione që mund të ndikojnë në aftësinë për të tretur ushqimin.

Dupilumab është një antitrup monoklonal, tërësisht njerëzor, i cili vepron duke frenuar rrugët e sinjalizimit të inflamacionit të tipit 2, të ndërmjetësuara nga dy citokina, interleukina-4 (Il-4) dhe interleukina-13 (Il-13). Përgjigjja imunitare e tipit 2 hyn në lojë kur organizmi konstaton praninë e parazitëve dhe alergjenëve, duke aktivizuar qeliza specifike imunitare, të cilat, në disa raste, mund të reagojnë edhe në mungesë të agjentëve patogjenë, duke dëmtuar vetë organizmin. Ky reagim imunitar hiperaktiv është baza e patologjive të ndryshme atopike, alergjike dhe inflamatore. Disa janë më të njohura, si dermatiti atopik dhe astma (për të cilat dupilumabi është tashmë i miratuar në SHBA), por edhe EoE, e cila ka gjithashtu një ndikim të dukshëm në cilësinë e jetës së pacientëve. Bëhet fjalë për patologji shumë të ndryshme nga njëra tjetra, në të cilat zbulimi i një emëruesi të përbashkët ka sjellë një revolucion të rëndësishëm në fushën klinike, duke nisur një ndryshim paradigme në trajtimin e patologjive të lidhura me inflamacionin e tipit 2.

Përafërsisht 21,000 fëmijë nën moshën 12-vjeçare po trajtohen për EoE në Shtetet e Bashkuara dhe afro 9,000 prej tyre nuk përgjigjen në mënyrë të kënaqshme ndaj terapive të pamiratuara. Miratimi aktual vjen pasi një dozë më e lartë e dupilumabit e bëri sëmundjen më pak intensive te 66% e pacientëve nën 12 vjeç. Autorizimi i FDA do ta bëjë dupilumabin, barin e parë të miratuar për fëmijët më të vegjël që vuajnë nga EoE. Vlen të përmendet se ndërhyrja e hershme mund t'i ndihmojë këta fëmijë të shmangin operacionin e ezofagut, gjë që mund të çojë në disfagi ose vështirësi në gëlltitje.

Aktualisht po kërkohet miratim në Shtetet e Bashkuara për përdorimin e dupilumabit në trajtimin e sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD).
Në Itali, dupilumabi është miratuar tashmë për trajtimin e sëmundjeve, të tilla si: dermatiti atopik, astma e rëndë dhe rinosinuziti kronik me polipozë të rëndë të hundës te të rriturit. Priten indikacione për EoE (te të rriturit dhe adoleshentët (12 vjeç e lart)), prurigo nodularis, dermatitin atopik tek fëmijët nga mosha 6 muaj deri në 5 vjeç dhe astmën te fëmijët duke filluar nga mosha 6 vjeç.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>