Diabetologji

jan252023

Pse njerëzit me mbipeshë janë më të predispozuar për diabet? Shpjegohet defekti i lidhur me proteinat

Një studim i botuar në "Cell Metabolism" dhe i kryer nga studiuesit e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit në bashkëpunim me kolegët e Universitetit Politeknik Wuhan në Kinë dhe Departamentin e Kimisë në Universitetin e Çikagos ka shpjeguar arsyet pse njerëzit që janë mbipeshë ose obezë janë më të rrezikuar për të zhvilluar diabet.

"Diabeti i tipit 2 (T2D) ka prekur pothuajse 30-40 milionë njerëz vetëm në SHBA, dhe 90-100 milionë të tjerë kanë disa faktorë rreziku që i bëjnë të prirur për t'a zhvilluar atë", thotë autori kryesor i studimit Guifang Dong nga Universiteti i Uashingtonit, duke vënë në dukje se shumë nga individët e rrezikuar kanë nivele të larta të insulinës.

"Nëse do të ekzistonte mundësia për të ndërhyrë përpara se këta pacientë të zhvillonin T2D, do të ishte gjithashtu e mundur të parandaloheshin komplikime të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet renale kronike, dëmtimi neurologjik dhe humbja e shikimit", shkruajnë autorët, të cilët zbuluan një lidhje midis hiperinsulinemisë dhe palmitoilimit, një proces me të cilin acidi yndyror palmitik konjugohet me proteinat njerëzore.

"Mijëra proteina mund të palmitolohen në procese të ndryshme metabolike në trup, por kur palmitati nuk hiqet më pas nga proteinat e qelizave beta të pankreasit, rezultati përfundimtar është diabeti", shpjegojnë autorët, të cilët pasi ekzaminuan mostrat e indeve të njerëzve nën ose mbipeshë me dhe pa diabet, zbuluan se diabetikët kishin mungesë të enzimës APT1, përgjegjëse për heqjen e palmitatit nga qelizat beta.

"Pa APT1, është e pamundur të rregullohet siç duhet lirimi i insulinës", shton Dong, i cili së bashku me kolegët vendosën të kontrollojnë dhe identifikojnë përbërësit që mund të rrisin aktivitetin e enzimës APT1. "Ne kemi gjetur disa kandidatë për barna dhe mendojmë se duke rritur aktivitetin e APT1, mund të kontrollohet palmitoilimi në nivelin e qelizave beta duke parandaluar që njerëzit e rrezikuar të kalojnë në T2D. Diabeti i tipit 2 mund të zhvillohet në disa mënyra, dhe mungesa e APT1 mund të jetë njëra prej tyre", përfundon Dong.

 

Cell Metabolism 2023. Doi: 10.1016/j.cmet.2022.12.012
https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.12.012


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>