Focus

kor172014

Përqëndrimi i duhur i vitaminës D mbron nga kanceri

Shtimi në dietë i vitaminës D mund të parandalojë vdekjen e parakohshme për kancer dhe sëmundje kardiake, kjo sipas një studimi të publikuar në British Medical Journal. Paolo Boffetta, drejtor i Institute for Translational Epidemiology al Tisch Cancer Institute al Mount Sinai Medical Center në New York dhe bashkëautor i artikullit thotë: "Nga analizimi i të dhënave të mbledhura rezulton një lidhje shumë e fortë midis niveleve të ulta të vitaminës D dhe rriskut për vdekje si për sëmundjet kardio-vaskulare dhe kancerin ashtu edhe për shkaqe të tjera." 
Burimi kryesor i kolekalçiferolit është prodhimi nga lëkura si rrjedhojë e rrezatimit djellor, dhe fal kushteve atmosferike përqëndrimi i saj varion në popullatën botërore.  Mungesa e vitaminës është e zakonshme në të moshuarit, shpesh më pak të ekspozuar ndaj diellit, por kjo ende nuk është e qartë se çfarë efekti jep përqendrimi i saj në vdekshmërinë e përgjithshme. Për të ditur më shumë, studiuesit vrojtuan lidhjen mes niveleve të vitaminës D dhe vdekjeve nga të gjitha shkaqet, sëmundjet kardiovaskulare dhe kancer duke përdorur të dhënat nga shtatë koortë amerikanë dhe europiane , duke i kushtuar vëmendje të veçantë dallimeve midis vendeve, gjinisë dhe moshës.  Të gjithë pjesëmarrësit në studim ishin të moshës ndërmjet 50 dhe 79 vjeç, dhe në 16 vitet e follow-up ka pasur 6.695 të vdekur në 26.018 pacientë, duke përfshirë 2624 nga sëmundjet kardiovaskulare dhe 2227 nga kanceri. "Të dhënat tregojnë se niveli i ulët i vitaminës D shoqërohet me rritje të vdekshmërisë si kardiovaskulare edhe për kancerin në njerëzit me një histori të mëparshme të sëmundjes," vëren studiuesi, duke theksuar se lidhja mes vitaminës D dhe vdekshmërisë ishte i pranishme edhe në njerëz pa sëmundje kardiovaskulare para-ekzistuese, por jo në ato histori të mëparshme për neoplazi. "Këto rezultate tregojnë një rol të rëndësishëm të vitaminës D në kancerit prognozë, edhe në qoftë se ju nuk mund plotësisht përjashton rastesi kundërt, dmth, se kanceri mund të çojë në nivele të ulëta të kolekalçiferol," vërejti Boffetta. Ai arrin në përfundimin: "Në qoftë se të dhënat janë konfirmuar ju mund të vijnë për të rekomanduar një integrim më të madh të vitaminës D në ushqim. "Këto rezultate tregojnë një rol të rëndësishëm të vitaminës D në prognozën e kancerit, edhe pse nuk mund përjashton plotësisht rastet e kundërt, dmth, se kanceri mund të çojë në nivele të ulëta të kolekalçiferolit", vërejti Boffetta. Ai arrin në përfundimin: "Në qoftë se të dhënat do të konfirmohen mund të rekomandohet shtimi i sasive më të mëdha të vitaminës D në ushqim."

Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>