Focus

jan222021

Covid-19. Cilat janë subjektet më infektuese në mjedisin familjar

Sipas një studimi të kryer në Vuhan dhe të botuar në "Lancet Infectious Diseases", në brendësi të familjeve, fëmijët dhe adoleshentët janë më pak të ndjeshëm ndaj infeksionit nga Sars-CoV-2, por janë më infektues sesa individët më të moshuar. Për më tepër, njerëzit më infektues janë ata në gjendje para-simptomatike, ndërsa individët me infeksion asimptomatik janë më pak infektues sesa rastet simptomatike.
"Ne kishim si synim vlerësimin e transmetueshmërisë familjare të Covid-19 dhe faktorët e rrezikut që lidhen me infektivitetin dhe ndjeshmërinë ndaj infeksioneve në Vuhan, duke studiuar familjet e të gjitha rasteve laboratorike ose të konfirmuara klinikisht me Covid-19 dhe infeksionet asimptomatike nga Sars-CoV-2 të konfirmuara në laborator në periudhën 2 dhjetor 2019-18 prill 2020", shpjegon Fang Li, i Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në Vuhan, emri kryesor i studimit.

Studiuesit identifikuan 27,101 familje me 29,578 raste primare dhe 57,581 kontakte familjare dhe duke analizuar të dhënat, zbuluan se individët e moshës 60 vjeç e lart treguan një rrezik më të lartë të infeksionit nga Sars-CoV-2, krahasuar me të gjitha grupmoshat e tjera dhe se fëmijët e moshës zero deri në një vit kishin më shumë gjasa të infektoheshin sesa fëmijët e moshës nga dy deri në pesë vjeç dhe ata midis moshës gjashtë dhe 12 vjeç. Ekspertët vunë gjithashtu në dukje se, duke marrë parasysh një kohë të barabartë ekspozimi, fëmijët dhe adoleshentët nën moshën 20 vjeç kishin më shumë gjasa të infektonin të tjerët sesa të rriturit e moshës 60 vjeç e lart. Ata gjithashtu zbuluan se individët asimptomatikë kishin më pak të ngjarë të infektonin të tjerët sesa rastet simptomatike dhe se rastet simptomatike kishin më shumë gjasa të infektonin të tjerët para se të shfaqeshin simptomat sesa kur u shfaqen ato.

Pas izolimit masiv të rasteve, karantinës së kontakteve familjare dhe politikave të kufizimit të lëvizjes, numrat riprodhues në familje janë ulur me 52% në rastet primare dhe me 63% në rastet dytësore. "Këto rezultate do të jenë të dobishme për ata që duhet të ndërmarrin ndërhyrje për të bllokuar transmetimin familjar të Sars-CoV-2. Për shembull, do të jetë e rëndësishme të përcaktohet përparësia e vaksinimit të fëmijëve të kualifikuar sapo të jenë të disponueshme burimet e përshtatshme", përfundojnë autorët.

 

Lancet Infectious Diseases 2021. Doi: 10.1016/S1473-3099(20)30981-6
https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30981-6


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>