Focus

sht192022

Lidhja shkakësore ndërmjet sëmundjes Crohn, psoriazës dhe artritit psoriatik

Sipas një studimi të botuar në JAMA Dermatology, ekziston një efekt shkakësor ndërmjet sëmundjes inflamatore intestinale, veçanërisht sëmundjes Crohn, psoriazës dhe artritit psoriatik, por jo anasjelltas. "Studimet vëzhguese kanë sugjeruar një lidhje midis sëmundjes inflamatore intestinale dhe psoriazës dhe anasjelltas. Deri më tani, është ende e paqartë nëse dhe në cilin drejtim ekzistojnë në të vërtetë këto marrëdhënie shkakësore", shpjegon autori kryesor i studimit Dennis Freuer nga Universiteti i Augsburgut në Gjermani.

Prandaj, studiuesit donin të hetonin lidhjen ndërmjet sëmundjes inflamatore intestinale, duke u fokusuar në sëmundjen Crohn dhe kolitin ulceroz, dhe psoriazës ose artritit psoriatik.  Për këtë qëllim, u përdor një teknikë statistikore e quajtur randomizimi mendelian, në të cilën u përdoren statistikat përmbledhëse nga studimet e asociimit në të gjithë gjenomin që përfshinin pothuajse 463,372 individë evropianë. 

Sëmundja inflamatore intestinale, sëmundja Crohn, koliti ulceroz, psoriaza dhe artriti psoriatik u përdorën edhe si ekspozime edhe si rezultate, dhe analiza e të dhënave u krye në periudhën prill-maj 2022. Ekspertët vunë në dukje se mostrat evropiane përfshinin 12,882 raste të sëmundjes inflamatore intestinale dhe 5,621 raste të psoriazës; përqindja e femrave varionte nga 48% në 56%.

Sëmundja inflamatore intestinale e parashikuar gjenetikisht u shoqërua me një rrezik më të lartë të psoriazës dhe artritit psoriatik. Megjithatë, konkretisht, sëmundja Crohn rezultoi të kishte lidhje me psoriazën dhe artritin psoriatik, ndërsa koliti ulceroz jo. Nuk rezultoi të kishte lidhje inverse të rëndësishme. "Këto gjetje sigurisht që do të kenë implikime për menaxhimin e sëmundjes inflamatore intestinale dhe psoriazës në praktikën klinike", përfundojnë autorët.

 

JAMA Dermatology 2022. Doi: 10.1001/jamadermatol.2022.3682
http://doi.org/10.1001/jamadermatol.2022.3682


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>