Gjinekologji

tet162020

Terapia zëvendësuese hormonale. AME: Duhet të jetë e personalizuar. Ja, se si

Sipas Shoqatës Italiane të Mjekëve Endokrinologë (AME), trajtimi për menopauzën nuk mund të jetë njësoj për të gjitha gratë. Për këtë arsye, është vënë në dispozicion një udhëzues për mjekët dhe pacientet, në të cilin sjelljet e sakta që çojnë në vendimin për të përdorur terapinë zëvendësuese hormonale në menopauzë, një fazë shumë delikate në jetën e një gruaje, përmblidhen në 7 pika, siç shpjegohet nga Vincenzo Toscano, ish-Presidenti i AME-s.
"Në këtë periudhë, disa gra ankohen për sëmundje për të cilat ka trajtime dhe mjete shëruese të dobishme për t'u garantuar atyre një cilësi të mirë të jetës. Sidoqoftë, këto nuk janë zgjidhje të përshtatshme për të gjitha dhe mund të ndryshojnë në varësi të moshës së gruas, patologjive të mëparshme dhe simptomave të raportuara", tha ai.

Në fakt është demonstruar se rreziqet e terapisë zëvendësuese hormonale, që është akuzuar se lidhet me një rrezik të shtuar për sëmundje kardiovaskulare dhe kancer të gjirit, janë më të ulëta për disa gra dhe administrimi i tyre duhet të vlerësohet rast pas rasti, edhe sepse simptomat nuk janë gjithmonë të njëjtat. Për këtë, sipas AME-s, rrugëtimi duhet të jetë i personalizuar. "Terapia zëvendësuese hormonale zgjidh simptomat vazo-motorike dhe përdorimi vaginal i estrogjenit, aty ku nuk merret në konsideratë terapia sistemike, është e mjaftueshme për të zgjidhur simptomat gjenito-urinare", tha Toscano, sipas të cilit lajmi i mirë është se me trajtimin, cilësia e jetës së gruas kthehet në gjendjen e mëparshme. Për AME-n, terapia e zëvendësimit të hormoneve është e përshtatshme për gratë nën moshën 60 vjeçe, me afshe dhe djersitje natën dhe në menopauzë për më pak se 10 vjet dhe për ato me menopauzë të parakohshme pa kundërindikacione deri në moshën mesatare të menopauzës (48-52 vjeçe). Në pikën 3 theksohet se incidenca e trombo-embolisë venoze është më e ulët me formulimet transdermale sesa me ato orale.

Për më tepër, është e rëndësishme të theksohet se përgatitjet bio-sintetike të hormoneve natyrore nuk duhet të përdoren nëse nuk janë të aprovuara dhe se terapia nuk rekomandohet për parandalimin primar ose sekondar të sëmundjes kardiovaskulare ose demencës. Pika 6 rendit terapitë jo hormonale efektive në simptomat vazo-motorike, për të cilat janë efektive edhe rënia në peshë, hipnoza dhe terapia e sjelljes. Së fundmi, estrogjeni lokal rekomandohet vetëm për gratë me simptoma gjenito-urinare lokale.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>