Gjinekologji

dhj22020

Covid-19 dhe hormonet: gratë janë më të mbrojtura. Një studim shpjegon se pse

Hormonet femërore mund t'u ofrojnë grave mbrojtje nga Covid-19, veçanërisht në shtatzëni, sipas një studimi të botuar në "Trends in Endocrinology and Metabolism". Graziano Pinna, nga Universiteti i Ilinoisit në Çikago, donte të kuptonte pse simptomat e Covid-19 janë më të rënda te burrat dhe analizoi një rol të mundshëm të estrogjenit dhe progesteronit në këtë kontekst.

Këto hormone dhe metaboliti fiziologjikisht aktiv i progesteronit, alopregnanoloni, kanë veti antiinflamatore, janë në gjendje të ndryshojnë kompetencën e qelizave imune, stimulojnë prodhimin e antitrupave dhe nxisin riparimin e qelizave epiteliale të frymëmarrjes. Gjithashtu, frenojnë receptorin Ace2, përmes të cilit coronavirusi i ri vendoset në qelizat njerëzore.

"Nisa të mendoja për një rol të hormoneve në Covid-19 në mars, kur rastet e para klinike treguan gra shtatzëna pozitive që nuk kishin asnjë simptomë, por që i paraqitnin ato të intensifikuara, madje aq të rënda saqë kishin nevojë për kujdes intensiv, menjëherë pas lindjes", shpjegon Pinna. Studiuesi vuri në dukje se përkeqësimi i gjendjes përkoi me një rënie të estradiolit, progesteronit dhe alopregnanolonit. "Hormonet që ndihmojnë në mbarëvajtjen e shtatzënisë, siç është progesteroni, janë 100 herë më të përqendruara në tremujorin e tretë. Estradioli, alopregnanoloni dhe progesteroni kanë funksione të rëndësishme antiinflamatore dhe përfshihen në sistemin imunitar. Kjo sugjeron që gratë shtatzëna janë bërë simptomatike pas lindjes dhe në disa raste janë shtruar në spital në terapinë intensive, pikërisht për shkak të rënies së shpejtë të nivelit të këtyre hormoneve", vazhdon Pinna. Autori thekson se gratë shtatzëna kanë 15 herë më pak të ngjarë të vdesin nga Covid-19 sesa të tjerët. Ky fakt mund të shpjegojë jo vetëm pse gratë janë më të mbrojtura nga format e rënda të sëmundjes, por edhe pse të moshuarit, hormonet e të cilëve reduktohen për shkak të plakjes, zhvillojnë forma më të rënda.


Trends in Endoc Metab 2020. Doi: 10.1016/j.tem.2020.11.004
https://doi.org/10.1016/j.tem.2020.11.004 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>