Gjinekologji

dhj292020

Covid-19 dhe shtatzënia. Rritet rreziku i çrregullimeve psikiatrike

Sipas një studimi të ri të botuar në "Psychiatry Review", gratë shtatzëna dhe ato që kanë lindur kohët e fundit, shfaqin nivele më të larta depresioni, ankthi të përgjithësuar dhe çrregullimi të stresit post-traumatik (PTSD) për shkak të shqetësimeve shëndetësore të Covid-19. "Dihet që periudha perinatale është një periudhë kur gratë janë veçanërisht të prekshme nga problemet e shëndetit mendor dhe ne donim të shihnim se cilët faktorë që lidhen me pandeminë mund ta përkeqësojnë atë", tha Cindy Liu (Brigham and Women's Hospital), autore kryesore e punimit.

Studiuesit anketuan 1,123 gra në periudhën perinatale duke përdorur masa të standardizuara për të vlerësuar shqetësimet shëndetësore dhe përvojat e dhimbjes të lidhura me Covid-19. Kështu, ata zbuluan se 36.4% e tyre raportuan nivele klinikisht të rëndësishme të depresionit, ndërsa para pandemisë, normat e depresionit perinatal zakonisht vlerësoheshin rreth 15-20%. Për më tepër, 22.7% e grave raportuan se kishin nivele klinikisht të rëndësishme të ankthit të përgjithësuar dhe 10.3% raportuan simptoma mbi pragun klinik për PTSD.
Veçanërisht, rreth 9% e pjesëmarrëseve raportuan se kishin një ndjesi të fortë dhimbjeje, humbjeje apo zhgënjimi për shkak të pandemisë dhe ky grup grash kishin rreth pesë herë më shumë gjasa të kishin simptoma të problemeve mendore. 18% e të anketuarave raportuan se ishin shumë ose jashtëzakonisht të shqetësuara për rreziqet shëndetësore të lidhura me Covid-19 dhe këto gra kishin deri në katër herë më shumë gjasa të përjetonin simptoma të rëndësishme klinike psikiatrike.

Duke qenë se autorët i rekrutuan pjesëmarrëset duke përdorur postime në listat e postës elektronike dhe në grupet e mediave sociale, ata theksojnë se popullsia e kampionit përbëhej në mënyrë jo proporcionale nga gra të bardha, të arsimuara dhe të pasura. Studiuesit vërejnë se përvojat e shëndetit mendor të të anketuarve janë të lidhura me atë që ato kanë jetuar gjatë muajve të parë të pandemisë, kur shumë prej mbështetjeve të zakonshme perinatale, të tilla si ndihma nga një partner, anëtar i familjes ose grupe nënash, ishin të kufizuara për shkak të frikës nga infektimi. Sidoqoftë, aktualisht, repartet obstetrike po organizohen për të ofruar më shumë ndihmë.

 

Psychiatry Review 2020. Doi: 10.1016/j.psychres.2020.113552
http://doi.org/10.1016/j.psychres.2020.113552


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>