Gjinekologji

mar112021

Lindja e grave me diagnozë Covid-19. Ja, të dhënat për vdekshmërinë dhe sëmundshmërinë

Shkalla e vdekshmërisë dhe sëmundshmërisë po rritet mes grave shtatzëna të diagnostikuara me Covid-19, të shtruara në spital për lindjen e fëmijës, sipas një letre kërkimore të botuar në "Jama Internal Medicine". Karola Jering (Brigham and Women's Hospital në Boston) dhe kolegët e saj krahasuan karakteristikat klinike dhe prognozën e 406,446 grave me dhe pa Covid-19, të cilat lindën në spital në periudhën 11 prill-23 nëntor 2020.

Gratë shtatzëna të infektuara me coronavirus, 1.6% e numrit të përgjithshëm, ishin më të reja, shpesh hispanike ose afro-amerikane dhe me norma më të larta të diabetit dhe mbipeshës sesa bashkëmoshataret jo të infektuara. Nga 6,380 gra që kishin lindur me Covid-19, 6,309 (98,9%) qëndruan në shtëpi, 212 (3,3%) u shtruan në spital në terapinë intensive, 86 (1,3%) iu nënshtruan ventilimit mekanik dhe 9 (0,1%) vdiqën në spital. "Megjithëse vdekshmëria në spital ishte e ulët në të gjithë grupin e studimit, numri i vdekjeve ishte dukshëm më i lartë te gratë me Covid-19 sesa tek ato pa Covid (141 kundrejt 5 vdekjeve për 100,000 gra)", shkruajnë autorët, duke shtuar se nivelet e infarktit të miokardit dhe tromboembolia venoze (TEV) ishin më të larta te gratë shtatzëna të diagnostikuara me Covid-19 sesa tek ato të painfektuara (infarkti i miokardit: 0,1% vs 0,004%; TEV: 0,2% vs 0,1%).
Për më tepër, grupi i coronavirusit kishte norma më të larta të preeklampsisë dhe lindjes së parakohshme sesa kontrollet, ndërsa normat e lindjes së foshnjave të vdekura ishin të krahasueshme. Kufizimet e studimit përfshijnë, ndër të tjera, mungesën e informacionit mbi ashpërsinë e sëmundjes dhe pamundësinë për të dalluar rastet asimptomatike nga simptomat e Covid-19. "Shkalla më e lartë e lindjeve të parakohshme, preeklampsisë, ngjarjeve trombotike dhe vdekjes te gratë me Covid-19 nxjerrin në pah nevojën për strategji të reduktimit të rrezikut. Dhe, duke qenë se studimet për terapitë Covid-19 kanë përjashtuar kryesisht gratë shtatzëna, të dhënat tona nënvizojnë rëndësinë e përfshirjes së këtij nënpopullimi në provat klinike mbi trajtimet dhe vaksinat", përfundon Jering.

 

JAMA Internal Medicine 2021. Doi: 10.1001/jamainternmed.2020.9241
http://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.9241


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>