Gjinekologji

maj22023

Fertiliteti femëror. Studimi analizon rolin e ushqyerjes

Ushqyerja mund të luajë një rol të rëndësishëm në riprodhimin femëror dhe fekondimin in vitro, por numri i kufizuar i studimeve dhe mospërputhjet e të dhënave të disponueshme kërkojnë hulumtime të mëtejshme. Një studim i botuar në revistën "Reproductive Toxicology" dhe i koordinuar nga Maria Cristina Budani (Instituti G. Bernabeo, Ortona), ka vlerësuar rolin e ushqyerjes si një faktor rreziku të modifikueshëm për infertilitetin femëror dhe fekondimin in vitro.

"Duke u nisur nga dhënat epidemiologjike që sugjerojnë një rritje progresive të infertilitetit mashkullor dhe atij femëror, një fushë hetimi është fokusuar së fundi në identifikimin e faktorëve potencialisht të modifikueshëm që mund të ndikojnë në shëndetin riprodhues. Ndër të cilët: mënyra e jetesës, pirja e duhanit, alkoolit dhe përdorimi i drogës, të cilat rezultuan të jenë të lidhur drejtpërdrejt me ndryshimin e potencialit riprodhues si te meshkujt ashtu edhe te femrat", thonë autorët, duke shtuar se një tjetër faktor i modifikueshëm që mund të ndikojë në fertilitet është ushqyerja, duke pasur parasysh rëndësinë e ndjekjes së një diete të ekuilibruar dhe të shëndetshme për shëndetin riprodhues jo vetëm të grave që mbesin shtatzënë në mënyrë natyrale, por edhe të atyre që i nënshtrohen fekondimit in vitro. Prandaj, studimet e kryera deri tani mbi ndikimin e mundshëm të modeleve dietike kanë prodhuar rezultate kontradiktore.

"Rishikimi aktual synon të përmbledhë njohuritë mbi këtë temë", sqarojnë autorët, të cilët duke u konsultuar me PubMed, MEDLINE dhe Google Scholar vlerësuan studimet deri në vitin 2022 mbi ndikimin e karbohidrateve, proteinave dhe acideve yndyrore në fertilitetin femëror dhe fekondimin in vitro. Nga burimet e karbohidrateve dhe pijet me sheqer, rezultatet nuk ishin bindëse, ndërsa për një shtatzëni dhe lindje të suksesshme duket se konsumimi i drithërave integrale luan një rol të rëndësishëm.

Proteinat me origjinë shtazore ndikojnë gjithashtu në fertilitetin femëror, krahasuar me ato me origjinë bimore, aq sa burimi i proteinave mund të përfaqësojë një faktor të rëndësishëm në suksesin ose dështimin riprodhues. Rezultate të papajtueshme gjithashtu për efektet e mundshme të sojës në riprodhim, ndërkohë që duke marrë parasysh acidet yndyrore, PUFA ù-3 tregoi veti të dobishme si në implantim ashtu edhe në normat klinike të shtatzënisë.

 

Reproductive Toxicology 2023. Doi: 10.1016/j.reprotox.2023.108370
https://doi.org/10.1016/j.reprotox.2023.108370


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>