Gjinekologji

sht122023

Trajtimet e fertilitetit dhe rreziku për iktus pas lindjes

Trajtimet e infertilitetit shtojnë rrezikun e hospitalizimit për shkak të iktusit brenda 12 muajve nga lindja, duke filluar që 30 ditë pas kësaj ngjarjeje, sipas një studimi të botuar në "JAMA Network Open".

"Iktusi është shkaktar i 7% të vdekjeve të lidhura me shtatzëninë në SHBA. Ndërsa trajtimet e infertilitetit janë në rritje, shumë studime janë përpjekur të karakterizojnë lidhjen midis tyre dhe rrezikut për iktus, edhe pse rezultatet e tyre kanë qenë kontradiktore", thotë Devika Sachdev nga Shkolla Mjekësore Johnson në New Brunswick (SHBA), autorja kryesore e studimit.

Për t'u thelluar më tej në këtë temë, studiuesit vlerësuan rrezikun e hospitalizimit për shkak të iktusit hemorragjik dhe atij ishemik te pacientet që iu nënshtruan trajtimeve të infertilitetit. Rezultati primar i studimit ishte hospitalizimi për shkak të iktusit ishemik ose atij hemorragjik jofatal brenda vitit të parë kalendarik pas lindjes. Ndërsa rezultatet sekondare përfshinin rrezikun për hospitalizim për më pak se 30 ditë, më pak se 60 ditë, më pak se 90 ditë dhe më pak se 180 ditë pas lindjes. Nga 31,339,991 paciente gjithësej, 287,813 prej tyre i ishin nënshtruar trajtimeve të infertilitetit dhe 31,052,178 te tjera kishin lindur nëpërmjet konceptimit spontan.

Shkalla e hospitalizimeve për shkak të iktusit brenda 12 muajve pas lindjes ishte 37 hospitalizime për 100,000 njerëz (105 pacientë) në mesin e atyre që u trajtuan për infertilitetin, dhe 29 hospitalizime për 100,000 njerëz (9,027 pacientë) në mesin e atyre që lindën një fëmijë nëpërmjet konceptimit spontan (diferenca e normës: 8 hospitalizime për 100,000 njerëz). Rreziku i hospitalizimit për shkak të iktusit hemorragjik ishte më i madh se ai për iktusin ishemik. Rreziku i hospitalizimit për shkak të iktusit, si ishemik ashtu edhe hemorragjik, u rrit me rritjen e kohës pas lindjes, veçanërisht për atë hemorragjik.

"Për të zbutur rrezikun për iktus, duhet të merret parasysh ndjekja në kohë në ditët e menjëhershme pas lindjes dhe ndjekja e vazhdueshme afatgjatë", përfundojnë autorët.

 

JAMA Network Open 2023. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2023.31470
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.31470


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>