ADN

qer192014

Riparimi i geneve "të sëmurë" direkt në ADN: vjen bisturia molekulare

Emri është mbresëlënës, bisturi molekulare, dhe rëndësia e saj është e çertifikuar nga Outstanding Achievement Award.
transparent

dhj32014

OBSH: Mund të fitojmë 7.4 milionë jetë, nëse i themi "jo duhanit"

Në luftën kundër duhanit po dilet fitues dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë e quan këtë një arritje spektakolare të Konventës Kornizë për Kontrollin e Duhanit.
transparent

shk112016

Transplanti i veshkës, mbijetesë më e mirë e organit me agjentin e ri imunosupresiv

Për herë të parë krahasuar me një inhibitor të kalcineurinës, standardi aktual i kurës, një agjent imunosupresiv ka treguar një mbijetesë më të mirë të organit në transpantin e veshkës. Në këtë përfundim ka dalë një studim multi-qendror ndërkombëtar i publikuar në “New England Journal of Medicine”,
transparent

pri52017

Kompjuteri i parë me ADN që dozon barnat në mënyrë të saktë

Hapi më i fundit drejt mjekësisë së personalizuar janë biokompjuterat me ADN, pajisje “të gjalla” që përdorin sekuenca informacionesh gjenetike në vend të bit-eve dhe transistorëve. Në Universitetin e Eindhoven në Holandë është realizuar kompjuteri i parë me ADN, i cili është në gjendje që të vlerës
transparent

jan292018

Reagime të ashpra për majmunët e klonuar: Përcaktoni kufijtë, që të mos shkojmë te klonimi i njeriut!

“Nëse qëllimi i një eksperimenti është të arrijë klonimin e njeriut, kjo është e dënueshme nga ana etike dhe a priori. Nëse përkundrazi, bëhet për qëllime terapeutike, për të kuruar njeriun dhe jo për të krijuar kopje të tij, ende lejohet një eksperimentim mbi kafshët, me të gjitha masat paraprake d
transparent

shk222018

Cigaret elektronike, të dëmshme për ADN-në? Studimi amerikan ndez debatet

Cigaret elektronike mund të kenë efekte negative mbi ADN-në. Rezultatet e këtij studimi kanë bërë shumë bujë, pasi deri më sot dihet se cigaret elektronike kanë më pak agjentë kancerogjenë në krahasim me duhanin dhe shpesh u këshillohen...
transparent

maj222018

Sekuencimi i ADN-së bën dallimin e pacientëve me formë vdekjeprurëse të mikozës fungoide

“Te pjesa më e madhe e pacientëve me mikozë fungoide (një kancer i qelizave T që shfaqet në lëkurë) sëmundja zhvillohet në një formë shumë të lehtë dhe shpesh, pritshmëritë e jetës janë normale. Por, një...
transparent

qer142018

Terapitë gjenetike janë të pasigurta. Zbulohet se editimi i gjeneve, mund të shkaktojë kancer

Përdorimi terapeutik i editimit të gjeneve nëpërmjet teknikës së njohur si CRISPR-Cas9 mund të shtojë padashur rrezikun e kancerit. Kërkuesit thonë se përdorimi i CRISPR-Cas9 në qelizat njerëzore, në një ambient laboratori, mund...
transparent

pri262019

Këmba diabetike: ecuria e ulcerave varet nga lloji i bakterit të pranishëm

Mikrobioma e pranishme në plagët kronike të pacientëve diabetikë mund të ndikojë në shërimin ose përparimin e vetë plagës. Në veçanti, Staphylococcus aureus duket se është një patogjen që e vonon shërimin, ndërsa bakteret...
transparent

kor82019

Kërkuesit italianë zbulojnë 16 gjene të përfshira në gjenezën e kancerit ovarik

Është pikërisht një grup gjenesh i pranishëm në dy zona të veçanta kromozomike (3q26.2 dhe 8q24.3) ai që favorizon, si pasojë e pasurimit jonormal të ADN-së, zhvillimin e tumorit sieroz në gradë të lartë të vezores primare dhe...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>