kanceri i gjirit

jan42018

Inteligjenca artificiale mund të zbulojë tumorin në linfonodulin e sentinelës

Disa algoritme kanë qenë në gjendje të zbulonin shpërndarjen e tumorit në linfonodulet e grave me kancer të gjirit në të njëjtën mënyrë ose edhe më mirë sesa mjekët patologë. Ky është përfundimi i një studimi në JAMA. “Përdorimi i algoritmeve...
transparent

shk232018

Sa e rrezikojnë zemrën trajtimet për kancerin e gjirit? Ndërveprime, mbikëqyrje dhe parandalim

Trajtimi i kancerit mund të shkaktojë probleme kardiake të shpejta ose më të largëta në kohë, që mund të shkojnë, nga disfunksioni ventrikular i majtë deri në pamjaftueshmërinë e rëndë kardiake, për të vijuar me...
transparent

mar22018

Tumori i gjirit do të diagnostikohet falë një shënjuesi, shumë kohë para mamografisë

Një studim i sapo publikuar në “Genome Medicine” përshkruan një shënjues të ri që mund të përdoret për të diagnostikuar një neoplazmi mamare potencialisht vdekjeprurëse, deri në një vit para metodave aktuale të...
transparent

pri172018

Herceptina shndërrohet në makth për pacientët e Onkologjikut

Pacientët që trajtohen me herceptinë në Shërbimin Onkologjik në QSUT janë në pritje të medikamentit dhe i kanë kaluar të gjitha afatet mjekësore për marrjen e tij. Seancat me herceptinë duhet të bëhen një herë në...
transparent

maj182018

Kanceri i gjirit. Panelet e analizave multigjenetike u zënë vendin testeve aktuale

Përdorimi i testeve gjenetike për të zbuluar praninë e mutacioneve në gjenet BRCA1 dhe BRCA2 te gratë me kancer të gjirit do të bjerë me shpejtësi dhe mund të zëvendësohet nga përdorimi i paneleve të...
transparent

qer72018

Te meshkujt diabetikë, obeziteti nuk shkakton karcinomë të prostatës

Indeksi i masës trupore IMT dhe obeziteti janë të lidhur drejtpërdrejt me një rrezik të shtuar për tumore te burrat me diabet melit të tipit 2, por pjesë e këtij rreziku nuk është kanceri i prostatës. E kundërta ndodh te...
transparent

gus62018

Kanceri i gjirit. Ushqimet me më pak yndyrë, shtojnë mbijetesën

Një dietë e varfër në yndyra dhe e pasur me fruta dhe perime, mund të ulë rrezikun e vdekjes nga kanceri i gjirit, sipas një artikulli të botuar në “JAMA”. Studimi është një analizë dytësore e ndjekjes afatgjatë të një studimi...
transparent

tet162018

A e shton riprodhimi i asistuar rrezikun për kancer të gjirit dhe të mitrës?

A është më i lartë rreziku i kancerit invaziv të gjirit apo mitrës, te gratë që iu drejtohen teknikave riprodhuese të asistuara, të tilla si fertilizimi in vitro (IVF)? Kësaj pyetjeje i jep përgjigje në “BMJ” një studim kohorte britanik i nën...
transparent

nën162018

Rindërtimi i gjirit pas mastektomisë. Ç’duhet patur parasysh para marrjes së vendimit?

Kemi dashur të provojmë dhe të vlerësojmë se sa janë në gjendje pacientet ta parashikojnë mirëqenien e ardhshme pas mastektomisë, me ose pa rindërtim të menjëhershëm, duke...
transparent

shk52019

Kanceri i gjirit. Pas mamografisë negative, prognoza përkeqësohet

Sipas një kërkimi të botuar në “JAMA Oncology”, rastet e kancerit të gjirit të diagnostikuar pas rezultatit negativ të mamografisë, duket se janë të lidhura më së shumti me një prognozë të pafavorshme, krahasuar me ato raste...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>