neurologjike

nën142019

Sëmundjet neurodegjeneruese. Ish-futbollistët janë më në rrezik. Analiza retrospektive

Rreziku i vdekjes, i lidhur me sëmundjet neurodegjeneruese ka rezultuar më i lartë në një grup ish-futbollistësh profesionistë skocezë, krahasuar me kontrollet e përshtatura, në një analizë epidemiologjike retrospektive, të publikuar...
transparent

mar32020

Sindromat neurologjike autoimune. Të rejat diagnostike dhe terapeutike për fëmijët e prekur

Rezultatet e një studimi të publikuar në “Lancet Neurology” tregojnë se antitrupi kundër glikoproteinës oligodendrocitare mielinike (anti-Mog) mund të jetë i lidhur me një sërë...
transparent

qer32020

Një test i thjeshtë nuhatjeje parashikon rikuperimin e pacientëve me lëndime të rënda cerebrale

Një studim i botuar në “Nature” tregon se aftësia për të zbuluar aromat është një parashikues i aftësisë për t’u rikuperuar dhe i mbijetesës afatgjatë te pacientët me dëmtime të rënda cerebrale. “Një test i thjeshtë nuhatjeje...
transparent

gus112020

Covid-19. Simptomat neurologjike te fëmijët

Sipas një studimi mbi një seri rastesh, botuar në “Jama Neurology”, fëmijët me Covid-19 mund të paraqesin simptoma neurologjike që përfshijnë sistemin nervor qendror e periferik dhe ndryshime spleniale në imazheri...
transparent

tet212020

Covid-19. Komplikacione neurologjike te pacientët e moshuar

Sipas një studimi të botuar në “Neurology”, Sars-CoV-2 shkakton dëmtime potencialisht të rënda neurologjike në rreth një në shtatë njerëz të infektuar, edhe nëse nuk sulmon direkt trurin ose nervat. Lëndimet variojnë...
transparent

dhj42020

Covid-19. Problemet neurologjike lindin nga përgjigjja imune

Nuk është vetë Sars-CoV-2, por reagimi imun ndaj virusit, ai që po shkakton konfuzion dhe simptoma të tjera neurologjike te disa pacientë me Covid-19, sipas një studimi të botuar në “Neurology”. Me përvojën e akumuluar...
transparent

jan202021

Hartohet enzima ARN-polimerazë III, thelbësore në disa patologji dhe në ndjeshmërinë ndaj viruseve

Një grup studiuesish të udhëhequr nga Alessandro Vannini, drejtor i Qendrës së Kërkimit të Biologjisë Strukturore të Teknologjisë Njerëzore në Milano, ka publikuar një studim të ri në Nature Communications në të cilin komunikon se...
transparent

pri272021

Coronavirusi i ri shkakton dëmtime neurologjike, megjithëse nuk i infekton qelizat e trurit

Sipas një studimi të ri të botuar në “Brain”, Sars-CoV-2 mund të mos jetë në gjendje të infektojë trurin drejtpërdrejt, por gjithsesi, mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme neurologjike. “Punimi ynë sugjeron...
transparent

maj62021

Simptomat dhe shenjat neurologjike post-Covid te fëmijët. Ja, rastet në të cilat zhvillohen

Një në dy fëmijë të prekur nga sindroma pediatrike inflamatore multisistemike e lidhur me Sars-CoV-2 (PIMS-TS) paraqet simptoma apo shenja neurologjike kur...
transparent

gus202021

Teknikë e re pa barna për pacientët me deficit të vëmendjes dhe hiperaktivitet

Një teknikë e re, teknika neurofeedback, mund t’u japë mundësi pacientëve me çrregullime të deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitet (ADHD) të trajnojnë përqendrimin e tyre, në bazë të një reagimi të menjëhershëm të nivelit...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>