adoleshentët

qer282021

Vaksinat anti-Covid: raportohen shtatë raste miokarditi te të rinjtë

Shtatë adoleshentë kanë zhvilluar miokardit akut pas dozës së dytë të vaksinës Covid të Pfizer-Biontech, e aprovuar së fundmi për përdorim tek adoleshentët e moshës 12 deri në 15 vjeç. Kështu thuhet në një artikull të botuar...
transparent

nën52021

Barnat biologjike, kufiri i ri i trajtimit të astmës së rëndë në moshën pediatrike

Gjatë dy viteve të fundit, astma te fëmijët, veçanërisht nëse është e rëndë, ka parë risi të rëndësishme terapeutike, me efekte pozitive klinike në mirëqenien e përditshme dhe në kostot e menaxhimit të sëmundjes...
transparent

dhj102021

Adoleshentët që përballen me dhunën. Sa efikase janë programet e parandalimit?

Sipas një studimi të botuar në Jama Pediatrics, programet parandaluese mund të jenë efektive në reduktimin e episodeve të dhunës fizike mes adoleshentëve. Nga ana tjetër, është e paqartë nëse programe të tilla prekin...
transparent

mar162022

Sindroma e vezores policistike tek adoleshentet me diabet të tipit 2. Vlerësimi i prevalencës

Cila është prevalenca e sindromës së vezores policistike (PCOS) tek adoleshentet me diabet të tipit 2? Pyetjes i jep përgjigje një metaanalizë e publikuar në JAMA Network Open, e nënshkruar nga Milena Cioana, endokrinologe në...
transparent

qer22022

Long-Covid te fëmijët dhe adoleshentët. Ja, sa janë prekur dhe cilat janë simptomat mbizotëruese

17% e fëmijëve dhe adoleshentëve që kanë pasur Covid shfaqin tre muaj më vonë simptoma të long-Covid, ndër të cilat më të zakonshmet janë kongjestioni nazal...
transparent

kor192022

Prognoza e rabdomiosarkomës tek adoleshentët dhe të rinjtë është më e keqe sesa te fëmijët

Në një studim të publikuar së fundi në The Lancet Child & Adolescent Health i kryer te pacientët me rabdomiosarkomë konfirmon një prognozë më të mirë...
transparent

kor192022

Prognoza e rabdomiosarkomës tek adoleshentët dhe të rinjtë është më e keqe sesa te fëmijët

Në një studim të publikuar së fundi në The Lancet Child & Adolescent Health i kryer te pacientët me rabdomiosarkomë konfirmon një prognozë më të mirë te fëmijët sesa tek...
transparent

kor262022

Fëmijët dhe mënyra sedentare e jetesës. Covid-i ka reduktuar edhe më shumë aktivitetin fizik

Sipas një rishikimi të literaturës dhe metaanalizës të publikuar në JAMA Pediatrics, fëmijëve dhe adoleshentëve në mbarë botën u është dashur të reduktojnë ndjeshëm...
transparent

sht92022

Sportet në ekip nxisin mirëqenien psiko-emocionale të fëmijëve dhe adoleshentëve

Një studim i kryer në mbi 11,000 fëmijë me moshë nga 9 deri në 13 vjeç dhe i publikuar së fundmi në PLOS One, ka arritur në përfundimin se pjesëmarrja në sportet të cilët...
transparent

sht162022

Diabeti i tipit 2 në moshën pediatrike. Marrëdhënia midis përfitimeve dhe dëmeve ende e papërcaktuar

Në një deklaratë të botuar në JAMA, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese në SHBA (USPSTF) ka pohuar se provat aktuale janë të pamjaftueshme për të vlerësuar...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>