Pediatri

maj162022

Imunoterapia specifike ndaj alergjenit mund të parandalojë astmën

Sipas një metaanalize, imunoterapia specifike ndaj alergjenit (AIT) mund t'i mbrojë alergjikët nga zhvillimi i astmës, veçanërisht nëse janë fëmijë.

"Rezultatet tona mbështesin një efekt të mundshëm parandalues të trajtimit AIT në fillimin e astmës dhe sugjerojnë një efekt të zgjeruar kur administrohet te fëmijët, i monosensibilizuar dhe për të paktën 3 vjet, pavarësisht nga lloji i alergjenit", shkruajnë autorët në Allergy.

Veçanërisht pas rishikimit të literaturës, studiuesit identifikuan mbi 4,500 studime. 24 studime jo me përzgjedhje rastësore, me ndërhyrje dhe studime me përzgjedhje rastësore të kontrolluara janë përfshirë në analizën cilësore, ndërsa 18 iu nënshtruan metaanalizës. Nga analiza e efekteve të rastësishme doli se pas trajtimit AIT, rreziku i zhvillimit të astmës u ul me 25%. Megjithatë, efekti nuk ishte i rëndësishëm në analizën e ndjeshmërisë. Analiza e nëngrupit tregoi një efekt parandalues të terapisë te fëmijët pas përfundimit të 3 viteve të terapisë dhe te pacientët e monosensibilizuar. Rezultatet ishin gjithashtu më të dukshme kur bëhej fjalë për terapinë nënkutane dhe me pika nën gjuhë, megjithëse efekti mbrojtës u vu re edhe në rastin e tabletave nën gjuhë.

"Përhapja në rritje e sëmundjeve alergjike është një problem global i shëndetit publik dhe AIT, një trajtim modifikues për sëmundjet e ndërmjetësuara nga IgE, është i vetmi trajtim në dispozicion që ndikon në përparimin e sëmundjeve alergjike", tha Mariana Ferraria nga Universiteti i Portos në Portugali, autorja e parë e studimit. Studiuesja shpjegoi gjithashtu se studimet e mëparshme kishin nxjerrë në pah aftësinë e kësaj terapie për të parandaluar sensibilizimet e reja, por nuk kishte asnjë provë për rolin e saj në parandalimin e astmës.
"Këto gjetje u ofrojnë mjekëve dhe pacientëve një mundësi të re për të përmirësuar menaxhimin e sëmundjeve alergjike", tha ajo. Pyetja kryesore për autoren tani ka të bëjë me kohëzgjatjen e efektit. Në fakt, provat janë më të forta në lidhje me efektet afatshkurtra, pasi pak studime kanë kryer një vlerësim të rolit parandalues afatgjatë.


Allergy 2022. Doi: 10.1111/all.15295.
https://doi.org/10.1111/all.15295


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>