Diabetologji

kor172023

Efekti i konsumit të moderuar të alkoolit mbi diabetin dhe obezitetin

Konsumimi i dy gotave alkool në ditë nuk i mbron ata që i konsumojnë nga zhvillimi i diabetit ose obezitetit, sipas një studimi të koordinuar nga Tianyuan Lu nga Universiteti McGill në Montreal, Kanada dhe të botuar në "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

"Konsumi i tepërt i alkoolit dihet se është i dëmshëm, por ende nuk është vërtetuar nëse konsumi i moderuar i tij sjell efekte të dobishme apo të dëmshme për shëndetin", thotë studiuesi, duke shtuar se studimet e mëparshme kanë treguar se ata që konsumojnë alkool në sasi të moderuar mund të kenë më pak mundësi të zhvillojnë diabet ose obezitet, krahasuar me ata që nuk e konsumojnë fare dhe ata që e konsumojnë në sasi të mëdha. Për të sqaruar hetuar më shumë mbi këtë temë, autorët mblodhën të dhëna për konsumin e alkoolit nga pothuajse 409,000 burra dhe gra të regjistruar në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, një arkiv biomjekësor që përmban informacion gjenetik dhe shëndetësor për gjysmë milioni britanikë, duke testuar fillimisht lidhjen midis 10 masave antropometrike, obezitetit dhe diabetit të tipit 2, dhe shpeshtësinë e pirjes së alkoolit të vetë-raportuar. Hapi tjetër ishte kryerja e një analize Mendeliane (MR) si në popullatën e përgjithshme ashtu edhe në nën-popullatat e shtresuara nga shpeshtësia e pirjes së alkoolit. 

Rezultatet? Kur konsumohen më shumë se 14 gota alkool në javë, një gotë shtesë shoqërohet me një rritje të masës yndyrore prej 0.36 kg dhe me  rritje të mundësive për zhvillimin e diabetit të tipit 2 dhe obezitetit përkatësisht me 1.08 dhe 1.10 herë. "Këto lidhje ishin më të dukshme te gratë sesa te burrat. Për më tepër, nuk u gjet asnjë provë për të mbështetur lidhjen midis shpeshtësisë së marrjes së alkoolit dhe përfitimeve shëndetësore tek individët që pinë 7 ose më pak gota alkool në javë, pasi vlerësimet e MR-së mbivendosen kryesisht me vlerën zero, duke i rezistuar analizave të shumëfishta të ndjeshmërisë që vlerësojnë vlefshmërinë e tyre", shkruajnë autorët. 

"Ndryshe nga lidhjet e vëzhguara më parë, gjetjet tona sugjerojnë se konsumimi i lehtë deri në të moderuar i alkoolit (jo më shumë se një pije standarde në ditë) nuk e mbron popullatën e përgjithshme nga zhvillimi i  obezitetit dhe diabetit të tipit 2", përfundon Lu.

 

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2023. Doi: 10.1210/clinem/dgad324
https://doi.org/10.1210/clinem/dgad324


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>