Pediatri

mar72015

Adoleshentët amerikanë flenë më pak se 20 vjet më parë

Edhe pse një gjum i mirë është i domosdoshëm për shëndetin e adoleshentëve, në USA numri i orëve të dedikuara ndaj gjumit tek adoleshentët është ulur ndjeshëm në 20 vjetorin e fundit. Një studimi i publikuar tek (Pediatrics) i zhvilluar nga kërkuesit e (Mailman School of Public Health) e Universitetit të Kolumbisë tregon se studentet, minorancat etnike dhe djemtë më të varfër flenë më pak se bashkëmoshatarët meshkuj, të bardhë jo hispanik dhe të një niveli të lartë socioekonomik. " Rrezultatet vijnë si pasojë e një vlerësimi të plotë të tendencave të fundit në terma të pushimit të darkës të vëzhguara nga adoleshentët amerikano-verior-, thotë Katherine Keyes, professor i epidemologjisë tek Mailman dhe bashkëautore e një artikulli që pasqyron të dhënat e një sondazhi kombëtar të zhvilluar ndërmjet viteve 1991 dhe 2012 në mbi 270.000 studentë ngamosha 13 deri në moshën 18 vjec. " Qellimi ishte që të kuptonim sa shpesh djemtë flinin më shumë se 7 orë çdo natë-, vazhdon autorja duke nënvijëzuar se të rinjtë të cilët bëjnë pjesë tëk minoranzat etnike dhe familjet e varfëra jo të arsimuara shumë rrallë flinin më shumë se shtatë orë edhe pse deklaronin se kishin pushuar mjaftueshëm. " Kjo tregon një nivel të ulët gjykimi tek adoleshentët me një status social-ekonomik të ulët-, thekson kerkuesja, duke shpjeguar se në këtë nëngrupim reduktimi i orëve të gjumit ndodh tek moshat 15 vjeç, një moshë kjo gjithashtu e cilesuar kritike për zhvillimin personal. " Shtatë orë gjumi në darkë janë dy orë më pak seç është e rekomanduar nga Organizata Kombëtare e Gjumit (National Sleep Foundation) dhe një gjumë i pamjaftueshëm bashkangjitet me një sërë shqetësimesh shëndetësore, rendimiment i ulët shkollor, abuzim substancash dhe shtim i mbipeshës. " Gjithsesi arsyet për reduktimin e orëve të gjumit gjatë natës mbeten ende të panjohura edhe pse ka disa supozime të cilat cilësojnë ndikimin e rrjeteve sociale dhe përhapjen dhe përdorimin e internetit, si dhe rritje e shkallës së vështirësisë në provimet universitare luajnë një rrol të rëndësishëm-, thonë autorët.

Pediatrics. 2015. doi: 10.1542/peds.2014-2707


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>