Focus

maj292023

Dhimbja kronike neuropatike dhe ndikimi i saj në aktivitetin e korteksit orbitofrontal

Një studim i botuar në "Nature Neuroscience" raporton se, për herë të parë, është vërtetuar se dhimbja kronike shkakton ndryshime në aktivitetin e korteksit orbitofrontal të trurit të njeriut.

"Në të kaluarën, imazhet funksionale të rezonancës magnetike kanë treguar se rajonet e korteksit cingulat anterior dhe korteksit orbitofrontal aktivizohen gjatë eksperimenteve të dhimbjes akute. Ne ishim të interesuar të shihnim nëse këto zona luanin një rol në mënyrën se si truri përpunon dhimbjet kronike", shpjegon autori kryesor i studimit Prasad Shirvalkar nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko (SHBA).

Studiuesit mblodhën të dhëna për një periudhë 3-6 mujore nga katër pjesëmarrës, tre me dhimbje post-iktus dhe një me dhimbje refraktare të gjymtyrëve fantazmë, të cilët kishin implantuar elektroda intrakraniale. Ekspertët u kërkuan atyre të vlerësonin dhimbjet që po përjetonin disa herë në ditë, duke marrë parasysh intensitetin, llojin dhe mënyrën se si ndikonte në mirëqenien e tyre. Për më tepër, pjesëmarrësit mund, nëpërmjet një pajisjeje me telekomandë, të krijonin një gjurmim të trurit prej 30 sekondash të momentit që ata do të regjistronin vlerësimin e tyre.

Pas analizimit të të dhënave dhe përdorimit të metodave të mësimit automatik, studiuesit mundën të parashikonin me sukses rezultatet e ashpërsisë së dhimbjes së secilit individ nga aktiviteti i korteksit orbitofrontal. Ekspertët ekzaminuan se si korteksi cingulat anterior dhe korteksi orbitofrontal iu përgjigjën dhimbjes akute termike dhe zbuluan se te dy pjesëmarrës, aktiviteti i korteksit cingulat anterior parashikoi përgjigjet ndaj dhimbjes akute.

"Gjetjet tona sugjerojnë se sinjalet në korteksin orbitofrontal mund të gjurmojnë ashpërsinë e vërtetë të dhimbjes kronike në sindromat e dhimbjes neuropatike si dhimbja qendrore post-iktus ose dhimbja e gjymtyrëve fantazmë. Të dhënat tregojnë gjithashtu se truri mund të përpunojë dhimbjen kronike dhe akute në mënyra të ndryshme", përfundojnë autorët.

 

Nature Neuroscience 2023.Doi: 10.1038/s41593-023-01338-z
http://doi.org/10.1038/s41593-023-01338-z


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>